2023-10-28 52 浏览
莆田一向係Duck哥🦆飯堂之一,質素一向係信心保證。今次推出咗大閘蟹🦀套餐,阿仔話一定要去試下,Duck哥🦆見佢啱啱考完試,就帶佢去啦😆。入去一坐底,店員就放低咗個紙袋🛍,Duck哥猶疑之際🤔,店員話適逢莆田2️⃣3️⃣週年贈品,入面係一樽有蝦醬嘅辣椒醬🌶,嘩😍?!實開心死Duck嫂😂。正所謂驚喜陸續有來,店員之後放低4️⃣件柚子🍊,原來係文旦柚🍊,文旦柚樹越老,果越甜,同時具備酸、甘、甜於一身,諗起都覺得好味🤭.....咦??文旦柚呢😳??喂呀🤯!!飯又唔見你食得咁快🙄。(仔:門口有得賣,$1️⃣6️⃣8️⃣/盒,你想食可以係買盒...)咳咳...講返餐牌📔,大閘蟹🦀套餐有好多款,公同乸唔同價錢,由於我仔中意食乸多啲,所以我地就揀$598 嘅母蟹套餐🥰。(公蟹套餐就$698)蝦苗頭水紫菜賣相十分精美🥰,上層鋪滿紫菜,質感嫩滑爽口,蝦苗鮮香嫩滑,配上酸酸甜甜的醬汁,好味又醒胃😋。莆田扁肉湯(2位)肉扁細細粒好似小雲吞,外皮又薄又滑又香😍,瘦肉餡料飽滿,肉味香甜🥰,湯底加入頭水紫菜,味道微酸清甜😋,是一款開胃湯品。莆田荔枝肉 $98猪肉🐖炸得香脆鬆化,肉質彈牙有肉香味🥰,醬汁酸酸甜甜帶荔枝香味,味道清新醒胃又

蝦苗頭水紫菜

莆田扁肉湯(2位)

莆田荔枝肉 $98
猪肉🐖炸得香脆鬆化,肉質彈牙有肉香味🥰,醬汁酸酸甜甜帶荔枝香味,味道清新醒胃又好食😋。

清蒸大閘蟹(2隻)
2️⃣隻都大大隻,勁多橙紅色🔴的蟹黄,味道鮮甜😋;而且呢度嘅大閘蟹🦀都有幾多蟹肉,真係唔止剩係只食蟹膏咁簡單😋。

興化炒米粉
選用非常幼身的米粉,加上豐富的食材,有蝦仁🦐、帶子粒、碎肉、蜆肉🦪、洋蔥🧅、花生🥜、冬菇🍄及雜菜🥬一齊炒,炒得乾身又無油,味道鮮香又豐富😋。

建蓮雪耳湯
蓮子軟糯清甜,雪耳口感綿滑🥰。蓮子可益腎補脾,雪耳能滋陰潤肺和養胃生津,係一款健康又好味嘅湯品😋。

荷葉枇杷凍
枇杷凍好似有枇杷味嘅涼粉😆,口感軟柔順滑,面頭放有一粒枇杷果肉😍,酸酸甜甜,非常醒胃😋。

總括而言,食物新鮮味道好,店員服務有禮勤快,環境舒適乾淨,價錢合理,係值得再三回味嘅福建菜。
2023-10-21
午餐