2018-02-01 309 浏览
今个星期天气得番九度,再加上微雨,大风,冻到人都痴线, 手脚冰冷,本身想食蛇羹,糯米饭,但一谂到𠮶啲街铺, 有舖头得黎好似冇铺头咁,开扬大风,即刻打冷震, 好似再冻多两度咁,唯有转移去食鸡煲。今次就放工方便,拣咗观塘呢一间每晚都有live听的鸡煲。 呢度楼底高,咁啱我哋个位今次安排坐系演唱者旁, 但音响都几好,全晚都冇咩“拆”声。 原来每晚都有唔同嘅歌手喺度演唱,今日星期二的演唱者系Nick Choi, 都唱得几好, 仲可以点歌。首先点了中辣火焰麻辣鸡煲, 贪佢有专人喺你面前点火炒香再加麻辣浓汤鸡煲里面嘅配菜有香菜, 洋葱,紫洋葱,辣椒等, 中辣都已经几辣下, 大大嚿鸡件啖啖肉。 食完成个人已经暖笠笠。 中途我地叫了一咋中式特饮红豆薏米蜜, 我老公觉得几好饮但我就觉得似饭后糖水食完鸡煲打边炉,职员有问我哋要用清汤或者用麻辣汤, 我地选择用清汤。 因为食咗鸡煲都半饱, 选择打边炉配料嘅时候就选比较实惠的。 叫咗五香鲜牛肉 ,4并饺, 厨师肠,豆腐, 鲜腐竹。 五香鲜牛肉, 88蚊但分量非常多,肉卷成一堆, 不易因滚耐了就鞋口, 而且腌得好入味。4并饺分别是牛肉饺,凤城水饺,鲜虾云吞,韮菜

火焰麻辣鸡煲

红豆薏米蜜

五香鲜牛肉

4并饺分别是牛肉饺,凤城水饺,鲜虾云吞,韮菜饺。当中牛肉饺最香,有花椒味,云吞及凤城水饺有大地鱼的咸香。
四并饺

另外叫了豆腐,腐皮及厨师肠,每样只叫了半份
半份嘅 腐竹 豆腐 厨师肠

一边食一边听歌,食左2个钟,冇限时段又有卡位座,可以encore.
火焰麻辣鸡煲
五香鲜牛肉