2022-10-05
呢間位於沙田既龍華酒店歷史悠久,記得細個嗰陣屋企人帶過我去食乳鴿,今晚到我帶返佢地去食中菜重拾童年回憶😌餐廳門口有條走廊掛滿紅燈籠🏮好有特色可以打卡😚溫馨共聚二人餐 ($498)呢個二人餐都好豐富,除左有必食既紅燒乳鴿之外,仲有湯、扇貝、菜同雞粥,樣樣都好啱我口味😍龍華紅燒鴿兩隻紅燒乳鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,果然係餐廳既招牌菜🥰🥰🥰蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝好大隻,帶子肉厚且鮮甜,上面加左蒜蓉同粉絲更加提鮮,粉絲吸收哂扇貝汁同醬油超正🥰金湯海皇魚肚羹套餐包左一款中湯,就係金湯海皇魚肚羹,加入大量海鮮熬製而成既湯底,配上爽彈既魚肚,鮮味十足😋欖菜肉碎四季豆四季豆炒得好乾身,食落好嫩唔會有渣,有欖菜同肉碎一齊炒夠哂惹味💯生滾沙田滑雞粥雞粥熱辣辣煮到好綿,雞肉亦好嫩滑,份量都幾多,兩個人都食到好飽☺️芝麻一字骨另外叫左個芝麻一字骨,排骨啖啖肉,配埋酸酸甜甜既醬汁好開胃
溫馨共聚二人餐 ($498)
龍華紅燒鴿兩隻
紅燒乳鴿外皮香脆,肉質嫩滑多汁,果然係餐廳既招牌菜🥰🥰🥰
蒜蓉粉絲蒸扇貝
金湯海皇魚肚羹
欖菜肉碎四季豆
生滾沙田滑雞粥
芝麻一字骨
另外叫左個芝麻一字骨,排骨啖啖肉,配埋酸酸甜甜既醬汁好開胃