2021-12-20
難得星期六放假當然要搵埋朋友一齊出街啦,行街睇戲食飯一條龍活動🐉如是者係睇戲前先去食飯,朋友話要餐廳有聖誕氣氛🎄又話要食漢堡包🍔又要有特色唔要好似金拱門或者五條友果啲咁,就係咁肥仔帶朋友嚟左依間十月先開張嘅美式漢堡包店😁餐廳位中環閣麟街祥興商業大慶五樓,入口岩岩係蘭香園對面,不過門口太細所以有啲難發現肥仔仲係樓下轉左幾個圈先搵到😵💫餐廳佈置充滿聖誕氣氛,燈飾擺設都令人有種chill嘅感覺,店員係我地諗緊食咩果陣推薦我地試吓新出嘅聖誕套餐($268一份)包一杯飲品、一份沙律、一份配菜、兩個迷你漢堡包同埋一份甜品Christmas Starter🔴🥗迎合聖誕嘅紅當當,由幾種蔬菜經醃製之後變組成嘅酒紅色沙律,味道酸酸甜甜認真開胃😄BBQ Pulled Pork Mac & Cheese🐖🧀 食落有一種好熟悉嘅燒烤醬味道,芝士通粉表面有一層芝士粉烤出嚟嘅薄脆片,內裏就有拆散左嘅燒豬肉,配合埋一齊食,香濃芝士加上BBQ醬嘅味道,軟淋通粉夾有嚼勁豬肉絲,味道濃郁口感唔錯😋Cranberry Turkey Slider🦃🍔漢堡包中嘅小紅莓醬,有效減低火雞肉同芝士嘅膩口感覺,酸甜果醬同肉味柔和融合M
Christmas Starter🔴🥗
Cranberry Turkey Slider🦃🍔
Mulled Wine Slider🍷🍔
用傳統聖誕香料酒製成醬汁,配上迷你漢堡扒,再係中間夾住一塊鮮橙,令口感增添一種爽甜口感
Bacon Brussel Sprouts 🌱
抱子甘藍經過烤焗後保持爽脆口感,味道微苦,有甜甜地嘅醬汁可以去除其中嘅苦味,仲有少少芝士焦香味
New York Yuzu Cheesecake 🍰
餅身軟滑入口即溶,蛋糕配上酸酸甜甜嘅莓醬,令蛋糕保持清爽嘅口感,頂層仲有小小鮮忌廉,帶起蛋糕嘅甜味
Peach, Apple & Lemon Tea🍑🍎🍋
由桃、蘋果、檸檬組合嘅水果茶,果味香甜,飲落口有一種清新嘅感覺,解渴一流👍水果配搭適宜,果味既融合又能夠獨立感受到當中不同
整體來講,餐廳主打美式快餐,以小食同漢堡包為主,其中特色迷你漢堡包更為其中一個賣點🍔每樣食物都份量足,望落去細細件食落又好飽肚,係一個適合三五知己一齊嚟吹水放鬆食飯嘅好地方