📍叁不館💛 - #YFF天后 💎【老香港懷舊風 良心港式邊爐店】以前細個打邊爐一定要揀任食套餐,覺得任飲任食先夠喉夠盡興😆 人大咗慢慢開始覺得quality遠遠重要過quantity,留啲quota黎單點自己鐘意食嘅高質食材反而仲正🤪 呢日兩丁友突然心癢癢想烚下烚下,搵到呢間近排人氣十足嘅良心火鍋店💛夏天嘆住冷氣打邊爐就是爽😙 小店係叁嘗嘅兄弟店,主打老香港情懷嘅懷舊港式邊爐。店內裝修走復古本土玩味風,餐牌仿報紙排版設計,牆身貼咗唔少懷舊風海報,又用上摺檯摺凳模仿大排檔環境,令人好似返返去八十年代嘅舊香港咁,環境佈局設計極具心思,成個場好打卡able~食物選擇頗豐富,但好可惜我地兩丁友嗌唔到好多款🥹 坐低落單後店員會送上一盤多款排到好靚嘅醬料俾我地自己調醬 (醬料費: $18 / 人),其中最特別嘅有店家自製嘅蔥油同埋麻辣汁,炒得好香好惹味。➤ 復古味沙爹湯 x 香茜皮蛋湯($128 + 雙併$20)沙嗲湯底睇落好稀好清咁,但食落幾濃味,而且幾重花生味同香料味;芫茜皮蛋湯清清地,味道自然溫潤,清熱下火。➤ 頂級安格斯牛頸脊 (大 - $328)打邊爐除咗個爐,最緊要嘅緊係肥牛啦🤪 我地
📍叁不館💛 - #YFF天后 💎
【老香港懷舊風 良心港式邊爐店】

➤ 頂級安格斯牛頸脊 (大 - $328)
打邊爐除咗個爐,最緊要嘅緊係肥牛啦🤪 我地唔想爭食所以就嗌咗碟大size,份量都算對得住個價錢嘅。牛頸脊油脂分布好平均,有好靚嘅雪花紋理。入口軟嫩完全唔韌,牛味濃郁,食到油香但完全唔會食到成口油,咬落反而好有肉感,極推介!

➤ 鮮蝦雲吞 拼 手工韭菜餃($80 + $10)
兩款都係由店家手工製作,新鮮包起。前者皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙,食落好香蝦籽味;後者大隻飽滿,餡料充足,好香韮菜味。

➤ 雜菜拼盤 ($88)
包括生菜、白菜仔、娃娃菜同埋蕃茄,切好晒整整齊齊咁排列,每款都幾新鮮,吸晒湯汁好入味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

➤ 檸檬薏米水 ($48 / jar)
打邊爐咁熱氣最啱就係飲啲下火嘅野飲~ 檸檬茶薏米水可以去濕食熱,最啱食完啲咁重口味嘅野之後幫助去水腫,仲幫助消化添。呢壺薏米水唔會好甜,冰涼清爽超解渴!

總結,呢間小店裝修幾有特色,環境舒適寬敞,而且食物質素都相當高質。不過因為食物份量唔多,想捧住個肚走嘅話價錢上會相對高昂,不過都建議大家可以叫多幾個朋友黎食試多幾款配料~