話說,另一半都好為食,咁岩有時間,專程帶我入深井食燒鵝喎入到去,係好舊式既酒家裝修,伙記互相都好似好熟,好有默契咁。叫個下庄試下先講真,真係好平凡,外皮同肉都無一樣甘香既味道,專成入黎食,有少少失望。反而好欣賞呢個酸梅醬,真係見到梅核同梅肉,酸甜度剛好,好有果味,個醬好正砵酒焗蠔,蠔夠大隻入晒味,火候足,餸飯一梳!呢個餸唔記得左叫咩名,有魚湯魚肚同勝瓜。呢個餸,好夠獲氣,食到功架,薑蔥蒜爆到足,去晒勝瓜d 草腥味,個魚湯正到可以就咁當湯飲,d魚肚又吸晒d汁,好味到不得了!我地仲叫左盎湯,夠 4-5 碗。呢個木瓜雪耳花生眉豆煲雞腳又係好味到喊! 唔係誇張,本人係個湯怪,係明火定電子煲一飲就知。所有湯料既味出晒黎,好濃旭,尾段有木瓜既清甜滲出!d瘦肉連骨煲,煲完啖湯仲唔油,d肉食得番,吸收晒個湯,當餸食都得!大家如果有自己煲湯都知啦,有時買 d瘦肉煲湯,但煲完都無咩肉味。呢個湯,非常非常出色雖然,慕名而來既燒鵝平凡,但其他菜色食到中國菜既功架,感覺到廚師功力非常到家,足以再黎捧場
話說,另一半都好為食,咁岩有時間,專程帶我入深井食燒鵝喎

叫個下庄試下先

砵酒焗蠔,蠔夠大隻入晒味,火候足,餸飯一梳!