2024-05-06 0 浏览
提早慶祝母親節,仲好有誠意訂定枱,點知就出事。三大兩小去夜晚六點去食,叫咗半隻鵝,三個小菜。小菜即叫即炒,味道OK,但主角燒鵝就真係唔得,一食已經覺得啲皮好韌,唔係脆,啲肉係微溫。過往都食過呢間幾次出爐鵝都未遇過咁差質素。最後無嘈快啲食完就走,因為店內多蚊,小朋友同大人都比蚊針咗幾吓。埋單我同個收銀阿姐講返隻鵝情況,明顯唔係剛出爐啲鵝,點知阿姐仲要死撐話無可能。我都廢事拗,比錢走人。我都係第一次食微溫出爐鵝,三百幾當食咗啲特色野,值得一讚。
我都係第一次食微溫出爐鵝,三百幾當食咗啲特色野,值得一讚。
微溫出爐鵝
啫啫通菜
炒花甲
椒鹽九肚魚
2024-05-05
庆祝纪念
母亲节
  • 微溫出爐鵝
呢次同朋友嚟到深井,原本只係諗住隨便揾間食飯嘅地方,點知一入到去,內裏既氣氛同其他地方好唔同。坐低之後,我哋就開始研究下餐牌,發現居然有咁多款式嘅燒鵝,仲有幾多種熱氣騰騰嘅海鮮同埋其他小菜,真係選擇障礙發作。燒鵝呀,真係要讚下佢呀,皮脆肉嫩,啖啖肉吃落去感覺就好似喺味蕾上面跳芭蕾咁,美妙極了🤤。再加上旁邊嘅秘製醬料,味道提升到不知幾多倍,正!再講下佢哋啲清蒸海班,簡直就係海味嘅極品,鮮甜得嚟不膩口,每一口都食得出師傅嘅用心。當然啦,點少得試下佢哋嘅特色小菜呢?干扁四季豆同薑蔥魚雲煲每一樣都好有特色,特別係干扁四季豆,辣得嚟又唔會蓋過豆嘅清甜,一言難盡嘅美味👍。呢餐飯貴少少,但令人食得好飽好滿足,唔單止因為食物美味,更加因為同朋友嘅相聚咁歡樂。

2024-04-12 11 浏览
唔通陳記燒鵝只可以食燒鵝?今日點咗三個餸,兩個人食,有西蘭花斑球,美極豉油王中蝦,同埋秘製椒鹽鮮魷首先講吓個西蘭花斑球,成碟個底都係水,,啲班球韌到真牙都咬唔開。。另外就係疊美極豉油王中蝦,嚴重懷疑師傅係用清水白烚熟咗先再喺面加d蒜頭炒香佢,美極豉油王蝦冇美味,亦都冇豉油味,一食入口以為係滾水烚蝦,啜個蝦頭嘅時候啜咗一啖滾水出嚟好彩叫咗碟椒鹽鮮魷,因為有碟椒鹽可以點吓,如果唔係三碟餸都無味。。。最欣賞係個收銀姐姐,臨走都問我哋覺得啲餸點啊,我哋亦都好誠實將自己嘅感受講出嚟,不過唔會有下次囉😅
唔通陳記燒鵝只可以食燒鵝?

嘩,谷到深井一間咁有人情味嘅食肆喇,講緊嘅係我今日食過嘅燒鵝啦!🦆 首先,條燒鵝賣相實在係夠晒靚仔,啲鵝皮嘅焦香同脆口感,真係叫人一試鍾情。夾一塊肉入口,即刻湧出嘅係啲肉嘅甘香,滿嘴都係肉汁,夠晒juicy,叫做一流!另外,我仲試咗個蒜蓉粉絲蒸蟶子,簡直係鮮味炸弾!啲蟶子食落去爽口得滯,粉絲吸滿咗海鮮嘅精華,加埋炸到金黃嘅蒜茸,條味簡直唔搞作,地道得嚟又帶勁。再嚟就係啲豉汁蒸魚雲啦,講真,我原本對呢個菜冇乜期望,不過一上桌就完全改觀!魚雲嘅滑溜口感加上豉汁嘅鹹香,搣埋成一間之後,簡直係口口都帶嚇喜!總結落嚟,依家個肚仲喺回味緊,呢個食肆真係深得我心!想食啲地道嘅燒鵝,呢度絕對值得一試!👍🏼👍🏼劈棱啲嚟嘅食客真係梗係满意返屋企!

2023-10-06 272 浏览
講起深井……一定會提起燒鵝!某星期六同朋友們去深井閒逛,行咗陣就去馬路旁餐廳食燒鵝。在眾多選擇中還了這間,最主要因為星期六中午時段都有提供常餐,另外還有套餐選擇,抵食!一行5個人叫了4個餸,跟3個白飯,仲有一大碗足料湯燒鵝(例牌)皮光肉滑,咬落仲有好多汁!蝦仁炒蛋蝦仁大大粒,望落去唔似冰鮮的那種,蛋又夠晒滑!勝瓜炒鮮魷鮮魷都好大塊而且炒得唔老!西芹腰果雞丁油光亮澤,粒粒都夠大粒!整體來講,食物份量算多,價錢又合理,不錯!#深井美食 ##燒鵝 ##香港美食 ##深井搵食推介
講起深井……一定會提起燒鵝!

一行5個人叫了4個餸,跟3個白飯,仲有一大碗足料湯

燒鵝(例牌)
皮光肉滑,咬落仲有好多汁!

蝦仁炒蛋
蝦仁大大粒,望落去唔似冰鮮的那種,蛋又夠晒滑!

勝瓜炒鮮魷
鮮魷都好大塊而且炒得唔老!

西芹腰果雞丁
油光亮澤,粒粒都夠大粒!

整體來講,食物份量算多,價錢又合理,不錯!

#深井美食 ##燒鵝 ##香港美食 ##深井搵食推介
2023-02-06 714 浏览
今晚參加了朋友的生日宴,地點在深井陳記擺了一圍自選的生日菜式,內容雖然簡單但又絕對不失其美味。深井是以燒鵝馳名之地,到得深井食飯燒鵝一定是主角。所以今餐先來一碗蓮藕排骨湯後,立即就到今餐的主角燒鵝出場,大大隻新鮮熱辣上檯,充滿油脂的鵝皮經過烤焗後,皮色帶赤紅且香味四溢,咬一口皮脆肉嫩,濃郁芬芳的燒鵝汁滲滿肉中,滋味一流食不停嘴攞滿分。發財好事新春食品,取其好意頭一定要有。西芹炆龍躉塊啖啖肉啱我不喜歡多魚骨的人食。西蘭花帶子肉質結實新鮮。蒜蓉粉絲蒸蟶子夠大隻肉又多,粉絲吸收了蟶子和蒜蓉的味道更是惹味。瑤柱扒豆苗亦有一定水準。最後吃個壽包喻意祝福長壽和健康,再來湯圓做甜品結尾。今個新春生日宴除了一班好友團聚外,對於口腹亦是非常之滿足。
深井是以燒鵝馳名之地,到得深井食飯燒鵝一定是主角。

今個新春生日宴除了一班好友團聚外,對於口腹亦是非常之滿足。
2023-01-31
2023-01-09 362 浏览
叫咗半隻燒鵝同炒牛河,燒鵝又柴又冇鵝味,吾知係吾係昨天D賣剩貨尾,差過茶餐廳,碟牛河D牛肉冇味好似纸皮咁,D粉炒到水溝油,总知以後吾會再去,通知所有朋友都吾好去幫襯。
2022-12-01 410 浏览
早幾日同朋友出咗去出車,去到深井就肚餓,想搵間有得泊車嘅餐廳,咁不如直接去聽咗好多年但係從來冇去過嘅陳記,喺度梗係買隻燒鵝啦,新鮮熱鬧出爐嘅燒鵝係冇得輸,啲汁多到噴出嚟,下次一定要再嚟食
2022-10-15 371 浏览
跟左一日旅行團黎左呢間大伏餐廳,忍唔住要黎發番篇劣評。入到唔使等位,因為跟本無其他客人。叫左個338套餐二人餐:燒鵝例牌老火湯任選2款小菜-金銀蛋白菜-椒鹽海生蝦兩碗瀨粉食到勁躁既一餐。個湯溝水咁淡到無味碟鵝肥到hihi,我本身都中意少少肥既燒鵝,因為貪有油香,但呢碟肥野真係搞唔掂。鵝皮淋晒,而且睇鵝皮就知佢係兩隻唔同鵝,揀啲難食又肥位拼出黎就叫例牌。其中幾舊食落仲勁so, 完全無鵝味。應該係我人生食過最難食嘅燒鵝。椒鹽海生蝦,蝦肉就唔算霉。但啲椒鹽好似攞嚟裝飾咁,勁少又唔脆,d 蝦食落無味,懷疑佢唔記得落鹽。瀨粉質地正常,但煮瀨粉個湯又係無味。清水瀨咁金銀菜係正常叫入得口。其他咁多碟都勁難食。當我地食左一半,都聽到隔籬枱個呀婆話有一碟小炒咸到唔食得,叫佢重炒,又聽到佢靜雞雞咁話:個湯咁鬼難飲唔好飲晒quota. 姐係唔係我地呢枱黑仔,而係整體真係好難食。
跟左一日旅行團黎左呢間大伏餐廳,忍唔住要黎發番篇劣評。

入到唔使等位,因為跟本無其他客人。

叫左個338套餐二人餐:
燒鵝例牌
老火湯
任選2款小菜
-金銀蛋白菜
-椒鹽海生蝦
兩碗瀨粉

食到勁躁既一餐。

個湯溝水咁淡到無味

瀨粉質地正常,但煮瀨粉個湯又係無味。清水瀨咁

金銀菜係正常叫入得口。其他咁多碟都勁難食。

姐係唔係我地呢枱黑仔,而係整體真係好難食。
成舊肥
2022-10-15
  • 無野係好食
2022-09-29 249 浏览
今日晏晝去咗深井食燒鵝,是日揀咗陳記燒鵝花園餐廳貪佢有冷氣,不必坐露天,坐得舒舒服服,今日兩個人只叫了燒鵝例牌,豉油王鵝腸同楊州炒飯。可能今日係平日,好好彩例牌有脾位,賣相OK,但只有暖暖的感覺,食味OK,如果叫一隻即斬可能好味好多。豉油王鵝腸,味道正常,墊底有銀芽,一齊食增加爽脆口感,但鵝腸不夠肥美,缺少油脂的甘潤。呢度楊州炒飯,用生炒牛飯模式,加了生菜,又沒有蝦仁,只用蟹柳取代,個人覺得是敗筆,因為有菜的關係,鑊氣盪然無存,兩個字:唔得。
今日兩個人只叫了燒鵝例牌,豉油王鵝腸同楊州炒飯。
2022-09-26
  • 燒鵝下庄
2022-09-28 146 浏览
🌞陳記燒鵝~~~~深井篇*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉1.䜴油皇鵝腸鵝腸口感煙韌有彈性唔會咬唔爛,鵝腸煮得極入味,配上芽菜同薑絲令到口感更脆口。2. 砵酒焗桶蠔用了蠔仔唔細隻,勾芡後的蠔仔吃起來軟中帶點彈牙,令到口感更豐富,醬汁的甜味配上有鑊氣嘅洋蔥,馬上就食落一碗白飯。3.燒鵝(例牌)1-2人份燒鵝的燒得啱啱好,肉質滑嫩鮮美,批則是燒得油潤甘甜,脆皮嫩肉,一定要沾秘制招牌醬汁,酸和甜的比例很剛好,令燒鵝更加美味。PS.香港可謂是處處都有燒鵝,但深井燒鵝是香港的老回憶,記憶中的滋味還是那樣的好,其他小菜也毫不遜色,很適合一家大小光臨的餐廳。環境:🐽🐽🐽衛生:🐽🐽🐽食物:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽(534/2=$267)
🌞陳記燒鵝~~~~深井篇

環境:🐽🐽🐽
衛生:🐽🐽🐽
食物:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽🐽
(534/2=$267)

2022-09-18 125 浏览
行完山 係深井個邊落山⛰️黎得深井 當然要食返個燒鵝飯🍗深井裕記燒鵝就聽得多食得多但係陳就又真係未試過🫣所以今次就黎左陳記 叫左個燒鵝燒肉飯😜一上枱好開心 因為個姐姐比左燒鵝髀🤣賣相睇落吾差 份量都算多😗而味道方面個飯係凍嘅😂 得少少暖🫠燒肉都算幾好食 塊皮脆口☺️而且吾會太肥太多脂肪 就算成舊放落口都吾會太油膩🤫不過燒肉就硬左啲🫢燒鵝方面味道係幾好食嘅 點埋個酸梅醬更加好食🤤肉質都算幾好 味道都夠入味但就燒得有啲乾 冇預期中咁靚🫣本身嘅期望係 一咬落口燒鵝嘅油脂會好似爆汁咁溢出黎😂總括黎講味道同賣相都吾差嘅😗不如質素就有進步空間🫠
行完山 係深井個邊落山⛰️

總括黎講
味道同賣相都吾差嘅😗
不如質素就有進步空間🫠
等候时间
2 分钟 (堂食)
2022-08-16 145 浏览
上枱嘅時候都幾失望因為帶子真係好細,而且豆是遮住曬賣相唔係好好。食落帶子似係冰鮮嘅,上面嘅豆是味將帶子嘅鮮味完全遮蓋住,非常不推薦其實佢蒸得啱啱好,唔會太熟但係屋企啲長輩話佢覺得一般 燒鵝都係有啲失望,因為肥肉真係太多了份量都幾多,食落都新鮮,反而幾受歡迎。佢嘅服務其實幾唔錯,而且我哋好早就嚟到,所以唔使等位已經有得食。上菜速度超班
上枱嘅時候都幾失望
因為帶子真係好細,而且豆是遮住曬

其實佢蒸得啱啱好,唔會太熟
但係屋企啲長輩話佢覺得一般
燒鵝都係有啲失望,因為肥肉真係太多了

份量都幾多,食落都新鮮,反而幾受歡迎。

2022-07-09 156 浏览
一直都分唔清邊間先係正宗,但正唔正宗都無咩所謂,最緊要好食!呢間陳記就……不過不失啦!燒鵝熱辣辣,皮都脆,肉質都仲好嫩,但同普通大排檔既燒鵝,又好似無咩分別~粟米斑塊真係斑塊,唔係比龍脷柳個啲魚,味道ok既~雜菜煲材料都多,偏咸左少少~

燒鵝

粟米斑塊

真係斑塊,唔係比龍脷柳個啲魚,味道ok既~

雜菜煲

材料都多,偏咸左少少~
2022-07-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-06-18 126 浏览
今日由荃灣西行入深井,係為左食燒鵝,深井出名係燒鵝,想食正宗既燒鵝,我只食陳記,好多年無食陳記,以前荃灣有分店,都會成日去食,真係由細食到大,童年回憶。燒鵝既賣相唔錯,燒鵝係微熱,皮薄兼脆,脂肪適中,香噴噴,急不及待想食,加埋啲汁真係用黎送飯一流。至於其他小菜都炒得唔錯,有鑊氣,陳記依然keep到水準👍🏻