2019-06-26
華香雞,我細細個就聽過呢個名啦,不過之前屋企附近嘅執咗,最近先知觀塘有一間華香雞,咁就梗係搵日放工嚟食啦。一入門口就見到呢個好大嘅牌匾,唔單止靚之餘,仲好有中國風味。呢度嘅侍應姐姐仲好熱情咁幫我地帶位添。黎得華香雞,就梗係要食招牌嘅華香雞啦。我哋兩個人就叫咗半隻,睇落份量都好夠喎。雞肉食落好嫩滑,雖然佢配埋醬汁,沙薑醬同姜蓉,但唔使點已經好夠味啦。呢個椰子雞湯,真係成個椰子咁上嫁。入面唔單止有椰子肉,而且飲落一啲味精都冇,仲好飲過屋企自己煲嗰啲呀。椒鹽排骨又係好適合送飯,佢嘅排骨唔會太老,而且椒鹽好夠味,令人想食多幾碗飯啊。呢個麻辣牛筋腩好香,但係又唔會太辣,適合啲唔係好食得辣嘅人。佢嘅牛腩煮得夠林,大人細路都啱呀。而且牛腩唔會太肥,牛筋亦夠口感,同麻辣汁好夾啊。呢度用既成set嘅公雞碗好有特色,而家出面好多餐廳都好少用啦。但我就覺得好正宗,而且好有懷舊嘅中國風味啊。雖然而家華香雞冇咁多分店,但嘢食嘅水準仍然係一流。而且雖然過咗咁耐,但佢既價錢一樣咁親民咁抵食,我以後放工都會多啲嚟食呀。