2016-10-23 3037 浏览
喺佐敦近宝灵街一带食肆,一定会发现澳牛任何时候都好多人排队,不过系佢嘅旁边亦都有另一间铺头间中多人排队就系老字号麦文记面家我今年先开始有嚟呢度食面,不过一同朋友提呢个名原来好多人都有去过,为嘅就系一碗好食嘅云吞面。午市时段非常多街坊帮衬,基本上都一定要搭枱坐到密密麻麻经典嘅餐牌,人手毛笔字字迹,款式10年如一,随着时代变嘅就系价钱一个识揾食嘅佐敦人,去唔同嘅舖头一定要叫岩食物,如果我想食云吞面,其实我首选系沾仔记,因为佢嘅云吞好鲜味又大粒虾又弹牙咁来到麦文记我又会食啲乜嘢?系虾子捞面惯常做法,跟清汤一碗,有虾壳鲜味,正正常常虾子捞面,整体份量唔多,虾子份量还可以,上菜嘅时候我仲系谂紧会唔会会唔够味?答案系唔会☝🏻呢个捞面嘅精髓系有一啲好香嘅油捞左落个面度,令到个面食落好滑身,闻落仲好香,面嘅质地非常之爽口弹牙,加埋虾子系表面嘅香口味道好好食煮得恰到好处,即使大力用筷子夹起,完全冇问题。不过如果唔系叫虾子配捞面嘅话, 我印象中系冇用油捞落个面度,所以唔会有呢种香口嘅效果。另一个问题系成个面都系油,会唔会其实太油?食到差唔多最尾就会见到个碟嘅最底,可以见到残余嘅油唔多,我认为啱啱好。如果你
就系老字号麦文记面家
午市时段非常多街坊帮衬,基本上都一定要搭枱坐到密密麻麻

咁来到麦文记我又会食啲乜嘢?
系虾子捞面
惯常做法,跟清汤一碗,有虾壳鲜味,正正常常
虾子捞面

如果你问我评论呢餐$44嘅午餐,我认为食物质素好好,不过唔系人人都会食得饱,毕竟佢嘅份量都比较细,上班族食呢个午餐要挨到六七点放工嘅话,可能会好肚饿🤔你地自己衡量吧😏
2016-10-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
虾子捞面