2019-06-15 416 浏览
今日要去黄金买电脑,上网search下附近有咩好嘢食,发现有间翻新嘅冰室好多好评,「60年历史,新装修,新menu」咁话。揾呢间餐厅嘅时候,经过青山道嘉顿刚翻新嘅厂房写字楼,𠮶种「香港情怀」一涌而上。一边黑白色墙身好有怀旧感觉,一边白砖墙身加一幅颇有现代感嘅画。避风塘生炸脾 - 估唔到比怀旧炸鸡脾更好味,鸡皮烤到香脆无肥膏,啲肉又唔鞋,不愧为招牌菜之一。波士顿龙虾叻沙掺掺 - 估唔到只龙虾咁大只,而且都几多肉,卖相一流。掺掺系马来西亚油面同米粉「两沟」嘅菜色,油面粗粗而唔吸汁嘅口感,同吸汁嘅米粉配合下唔会太漏但又啖啖都有喇沙汤汁,好夹。海南鸡饭 - 海南鸡整得几嫩滑,两种酱都好正宗,忍唔住加多碗油饭,估唔到连油饭都好好食,我谂斋食油饭都可以食两碗。樽仔奶茶 - 又系招牌菜之一,茶胆香浓又够奶味,唔太甜又冰冻,好饮过一般嘅冰镇奶茶。茶走红豆冰 - 虽然唔系招牌菜,但我觉得呢个都系必叫嘅饮品。因为佢个奶茶底同樽仔奶茶有得挥,而且比起平时饮嘅红豆冰冇咁甜,好饮到我饮到一粒豆都冇得剩。

避风塘生炸鸡脾

波士顿龙虾叻沙掺掺