2015-09-06
3 個月!!! 早咗咁多時間訂枱,今日終於可以試期待咗3個月既自助山喇!!! 雖然冇安排到坐window seat 係有少少失望,不過都冇法啦,希望用美食補返數啦。 話說本人每次食buffet都一定會先食salad的,但既然大家都話到海鮮咁正,好啦好啦,咁今次就用seafood kick off 啦。大量的龍蝦、帶子、鮑魚、青口等等的確吸引,但每次只可以拎2隻生蠔,實在有啲美中不足。老實講,食過咁多間buffet, 呢度既海鮮相比之下,鮮味略遜一籌,鮑魚更是淡而無味。 沙律方面,一般大路的款式也有供應,味道可以,但沒有驚喜。冷盤中提供了兩款三文魚,當然還有cold cut、parma ham....另外,令人意外的還有小巧精緻的開胃小點,但可惜只能以賣相取勝。日式美食當中,一大盤色彩奪目、極具氣勢的雜錦壽司與一般酒店的有點不同,但因為自助餐的食物選擇很多,這種較為飽肚的食品還是壓後品嚐為妙。退而求其次,我選擇了幾個精緻可愛的日式前菜。但我只能用「金玉其外」來形容,那會想到簡單的涼拌茄子等....最後的下場是幾乎完封不動的由侍應收走了。 熱食方面,無可否認款式的確不少,carving、爐