2023-01-16 73 浏览
星期日lunch time約咗朋友聚一聚,搵間氣氛輕鬆、坐得舒服、食得開心嘅餐廳,揀咗尖沙咀寶勒巷嘅The Captain’s House。The Captain’s House係美式餐廳,兩面嘅窗門對出嘅樓景令環境感覺更寬敞,播放輕快美式歌曲感覺輕鬆愜意。先叫啲Mocktail hea吓。【Purple Rain】用石榴汁糖漿、菠蘿汁、橙汁、蝶豆花茶加上藍色糖漿調製,有啲似晚霞嘅顏色,用長身玻璃杯感覺高貴,飲得出果汁鮮味。【Coffee flow】係咖啡加新鮮香蕉,上面打咗層cream,口感creamy,咖啡味無俾香蕉味遮蓋,味道均勻。The Captain’s House嘅signature係【Shake Shake 海鮮袋】,將啱啱煮好嘅海鮮連同醬汁放入膠袋shake shake。我哋揀咗扇貝、小龍蝦、鮑魚仔、馬尼拉蜆,配檸檬胡椒汁。店員shake 完打開袋,我哋就帶上手套圍裙開動啦,四款海鮮都好新鮮,醬汁融入後啖啖鮮味惹味。配料仲有薯仔、粟米、香腸,最後用蒜蓉包斟汁食,正~用蒜蓉包蘸埋啲醬汁食👏🏻【蟹肉卡邦尼扁意粉】意粉用芝士忌廉汁做醬汁,口感夠晒creamy,啖啖都有蟹肉,仲

先叫啲Mocktail hea吓。
遮蓋,味道均勻。

用蒜蓉包蘸埋啲醬汁食👏🏻

【蟹肉卡邦尼扁意粉】意粉用芝士忌廉汁做醬汁,口感夠晒creamy,啖啖都有蟹肉,仲有香脆煙肉提味。

又一個以美食歡聚嘅輕鬆假日下午~