2020-07-06 3358 浏览
今日小编放工嚟到九龙湾同朋友食饭🍚,大家点都会知道淘大花园系边嘅。而其实淘大花园真系乜都有👀,又有戏院又有商场,百货店乜都有🤩,重点系有好多食肆呀嘛。而小编今日去嘅呢间店外装修好靓🏠,而且室内地方又大,系一间以主打釜饭嘅餐厅🍱,个名叫「釜之魂釜饭专门店」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑豚釜 $98系咁多款之中小编就拣左黑豚肉🐽,其实食落肉质都几淋,又易咬开👄。当小编细心咁去睇,发现斩好厚肉🥩,真系成大块,好大旧呀👍。不过脂肪化例有似都几多,食起上黎都觉得好肥呀🤦‍♂️。另外,有半只溏心蛋🥚,饭就加左照烧汁调一调味,几好食👌。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑松露玉子烧 $18/pc黑松露味唔会好强烈,轻轻调味提升质感同风味🌬️。不过黑松露配玉子个味道份量唔系好夹 🙁。味道变得一般,唔太特别😮。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式炸鸡 $38每一旧都好大件🤯,小编口细所以要切开一半先食到🔪。炸鸡香脆,肉身唔干嫩滑🐤,好食;加上酱汁就更入味✨,更丰富。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式大阪烧 $48小编虽然系日本同旺角某间餐厅食过大阪烧,相比之下有好大出入喇🧐。呢间餐厅大阪烧粉底太过硬,有啲似系
🎈黑豚釜 $98
🎈黑松露玉子烧 $18/pc
🎈日式炸鸡 $38
🎈日式大阪烧 $48
小编虽然系日本同旺角某间餐厅食过大阪烧,相比之下有好大出入喇🧐。呢间餐厅大阪烧粉底太过硬,有啲似系饼底咁🍘。而且烧汁好浓,虽然成个大阪烧系做到𠮶种味道😸,但无咗大阪烧口感,有啲失望😿。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小编其实好钟意餐厅外嘅装修设计同室内环境❤️,一入门已经见到各位师傅用心咁制作食物💪,已经令食客好期待同享受进食过程,因为香味已经由入门口已经闻得到👃。另外,室外设计都好有日式风味🙇‍♂️,大大嘅生招牌令人感觉致身系日本咁,好有心思👏。

黑豚釜
日式炸鸡