2018-07-11 5419 浏览
自几年前一餐生日饭来过天龙轩,到呢家都系我食粤菜不二之选。为什么是不二之选?虽然味道不是很大突破,却是非常平稳,每一次水准依旧,而且以地点及级数来讲,价钱系非常可观,大概每位$750左右。除一些经典推介菜色外,有好多其他菜色都会定期更改烹调方法,例如鸡咁,我上次来系蘑菇焗鸡,今次就变左海参麒麟鸡。当中既叉烧系必须要点,强烈推荐菜色,虽然索价$356,但真系一试难忘,肉质松软,猪味够,外层蜜汁甜度亦合度好处,而且每一旧都有小许㶶边,顶级水准😍。蟹盖方面除了本身蟹盖非常出色外,都配有平常小见既炸紫姜,吃完啖啖蟹肉既蟹盖后吃可以无咁‘溜’👍🏻。炒面方面一样系会定期转换菜色之一,今次就系鲍鱼鸡球脆面,同样出色。甜品我每次必点杨枝甘露,水准是超班的,虽然你可以话‘咁贵一碗实好食啦’-$98,但我可以话你知,贵-并不代表好食,因为难食既杨枝甘露我食唔小,但呢到既杨枝甘露系香、甜、果肉份量、西柚份量同样为刚刚好。天龙轩必定为我系香港中菜首选推荐地点。🐉🐲🤤🤤