2021-04-08
連續幾日復活節假期,最啱同朋友約埋一齊打邊爐,烚吓烚吓🍲是日晚上就去咗砵蘭街「喜鍋 海鮮•火鍋•小廚」食晚飯。餐牌上有多種特色火鍋湯底、餐前小食、新鮮菇菜、海鮮及火鍋配料重慶麻辣雞煲小辣雞煲唔算太辣,裏面除咗有好多雞件之外,仲有薑蔥蒜、芫荽、辣椒等等配料,香口惹味😋雞件啖啖肉,肉質好嫩滑四寶餃鮮蝦雲吞、韭菜水餃、鳳城水餃、爺孫餃 (左起),餃子每粒都大大件,好足料!韭菜餃鮮香味美!鳳城水餃餡料有豬肉同雲耳,增添爽脆口感,正哦!鮮蝦雲吞都有原隻鮮蝦肉,真材實料芝士竹輪普通日本竹輪就食得多,芝士竹輪則比較少吃。店員溫馨提示食用時小心芝士漿一湧而出⚠️竹輪口感彈牙,配上半溶芝士,芝味十足,不得了呀鮮腐竹腐竹有彈性,唔易散開,豆味香濃,吸收晒雞煲湯底嘅精華脆鯇片鯇魚魚片厚薄適中,魚肉位置口感鮮嫩,同時帶有脆脆的口感,好特別!最重要係脆鯇片非常新鮮,就咁白灼已經好好食蔬菜拼盤白菜、芥蘭、菜心、生菜🥬每款菜顏色都好翠綠新鮮,灼熟後鮮甜爽脆,火鍋配料健康之選青檸柚子蜜一大樽適合同朋友多人分享🥂清涼解渴,當中嘅柚子肉及青檸營造出酸酸甜甜的味道,感覺清潤
重慶麻辣雞煲
四寶餃
芝士竹輪
鮮腐竹
腐竹有彈性,唔易散開,豆味香濃,吸收晒雞煲湯底嘅精華
脆鯇片
蔬菜拼盤