2019-01-14
好耐無過一餐可以用食神入面薜家燕嘅對白嚟形容,好好食呀!今日同朋友兩個人喺銅鑼灣行完街,諗唔到食乜嘢,食日本嘢就無死啦,所以就去咗焱丸水產。一入到去,發現同去咗日本無分別,無論擺設、裝修,仲有個魚池,都十足日本嘅水產店同居酒屋,唔講比人聽,應該可以呃到人飛咗一轉日本,哈哈!因為好肚餓嘅關係,我哋都叫咗幾多嘢食,有海鮮沙律、三色刺身、甜蝦刺身、雜錦天婦羅、露荀煙肉牛油燒、白蛤磯燒、蟹味噌甲羅燒、烏賊磯燒、龍蝦鍋,仲有飲品蘋果燒酎!當然啦,最快到一定係海鮮沙律同刺身。沙律作係開胃菜,佢絕對做到佢嘅目的,個汁酸酸地,一啲都滯,仲愈食愈開胃,而且啲菜都好新鮮,仲有入面海鮮種類有幾款,絕不欺場,最特別嘅係沙律加咗穀物片,令成個沙律口感層次更多,正!而三色刺身、甜蝦刺身方面,可以用三個字形容,厚、鮮、肥美!每一片三文魚、油甘魚、帶子都切到好厚,朋友都懷疑係將兩塊當成一塊,除咗咁之外,刺身完全無雪味,入口即溶,食完魚油香仲停喺口入面。甜蝦本來以為係一般放題細細隻咁,點知比想像中大好多,叫大蝦刺身都不為過!前菜之後就到熱食,雜錦天婦羅新鮮炸起,拎過嚟時候,仲有煙出,正。入面有幾隻大蝦,同埋唔同蔬菜。佢
前菜之後就到熱食,雜錦天婦羅新鮮炸起,拎過嚟時候,仲有煙出,正。入面有幾隻大蝦,同埋唔同蔬菜。佢無厚厚嘅粉一齊炸,所以唔係食粉,真係食到入到嘅嘢,而且唔會愈食愈油!最驚喜除咗大蝦香同脆之外,就係有洋蔥天婦羅,好清新。
而另一個熱食就係露荀煙肉牛油燒,好香牛油味,露荀亦絕唔簡單,大大條,而且同煙肉、牛油味好夾,三樣嘢成為一體!
跟住就嚟到今餐其中一個大亮點,燒海鮮!今次叫咗三樣,白蛤磯燒、蟹味噌甲羅燒、烏賊磯燒,三樣都鮮絕銅鑼灣。白蛤每一隻都好肥大,而且加少少清酒,個海水味、鮮甜味即時提升幾倍,如果唔係太飽,我可以食十份!蟹味噌甲羅燒就有蟹肉、蟹膏、蟹籽,一隻蟹最正嘅部分盡在其中,蟹控者必點之物,而且燒完之後,味道更濃郁,加上少少燒焦香,味道一流。順帶一提,個蟹殼打卡呃Like一流!
到今餐另一個重點,龍蝦鍋!龍蝦鍋一到,十級豪華,啲料滿到差啲流出嚟。除左有原隻龍蝦之外,仲有幾隻蛤、日式粉絲、菇、菜等。龍蝦肉大大舊,鍾意食肉快感嘅朋友,可以一試。而個鍋嘅湯底好清甜,好健康,食完我仲飲咗兩碗湯。
飲品方面,我就揀咗蘋果燒酎,扮去咗居酒屋嘛。佢唔會加好多冰,沖淡晒杯飲品,抵讚,飲到尾仲有蘋果香同酒精嘅濃烈,正。
食完今餐之後,好滿意,除咗好似去咗日本之外,食品質素亦非常之高,好耐無食過一餐可以用好好味嚟形容!
最後,餐廳啲男、女侍應都好有禮貌,而且會主動收碟、幫忙燒烤,又會同客人介紹食物,值得表揚!