2023-10-25
今晚突然想去韓國旅行,未安排好之際,唯有先搵一間韓式餐廳,食一個韓國晚餐。天氣有啲熱,所以一入去我就叫咗兩個飲品,第一個係蜂蜜啤酒,我第一次飲呢種啤酒,以想不到嘅係,竟然甜甜地,真係好有蜂蜜味。另外叫咗一個粒粒果肉水蜜桃汁,唔鍾意飲甜嘢嘅朋友應該會愛上。接著叫咗一個三色炸物拼盤,其中炸芝士條最為吸引,脆脆外皮入邊有好香濃嘅芝士,咬落去仲會有拉絲。其次係炸紫菜卷,脆脆嘅紫菜入邊包住軟滑嘅粉絲,好特別。食韓國菜,必食炸雞,鋪頭有3個味道可以選擇,我地揀左雙拼:原味加甜酸味,炸雞係連骨嘅,外脆內軟,雞翼、雞髀和雞胸比例平均,入面嘅雞肉好嫩滑,仲帶有小小肉汁,原味都已經超級好味。而甜酸味因為加左個醬,所以無咁脆,甜酸味道適中,好有韓國特色。仲有一個魚糕串串,佢係用gas爈熱住上枱,熱辣辣,湯底好清甜,魚糕好香滑,份量好大,落足料,多幾個人分享都夠。跟住係泡菜滑蛋卷,呢個菜式有d似蛋包飯,不過入面換成泡菜,夠飽肚,好特別又好好味。呢度裝修得好精緻,用左韓國街頭風味,加左霓虹燈,好有等色,打卡必去。注意:記得要book定枱,因為座位唔算好多,見到好多人嚟walk-in 都落空而回。