2011-08-08
因為當日5點幾去到,可能俾其他客人揀晒自選o既糕點,因此果陣時就唔可以單一件件自選配搭,糕點,糯米糍,砵仔糕放置在餐廳門口擺墳~我就買左現成o既一盒糕點(共6件) 精美糕點 $20 / 6件有 紅豆桂花糕2件勁多紅豆粒~但整體味道略為甜....清香的味道~ 馬豆糕我覺得馬豆糕的豆,有點兒像粟米~椰汁味幾香濃~ 黑芝麻椰汁糕我幾欣賞呢款口味o既糕點,因為造型係黑+白! 一口吃下去,果然有椰汁與黑芝麻的混合的味道!!很棒~ 紅豆糕我望落去係最細果件,我媽子平時食開甜野,佢就無特別覺得過甜~ 芒果糕呢款真係非常之鐘意!!!因為個味道真係幾似芒果布丁~~~口感也蠻像芒果布丁~整件芒果糕充滿了芒果的味道!!但呢件糕點較其他糕點為軟身~接著買多1盒 燸米糍 $5 / 3粒原4來有1件係南瓜味喔,因吃落去有一絲絲的南瓜所在,相當之特別呢~~~有充份o既椰絲灑上燸米糍之上,初初望落去仲以為係芒果tim~但唔知點解食食下有少少怪怪的味道 ...... 另外2粒係黑芝麻味~出現「爆餡」的奇景!!流沙質感o既黑芝麻餡,略為甜....可能我本身唔係太like食多糖份o既東東......個燸米糍東還Q
馬豆糕
我覺得馬豆糕的豆,有點兒像粟米~椰汁味幾香濃~
黑芝麻椰汁糕
紅豆糕