身為一個自命食神嘅我,有一日,我同朋友經過黃埔時,被一間平易近人嘅火鍋店吸引住,叫做「契爺鮮入圍煮」。當時,我腦海中嘅焦點就落在嗰盆熱騰騰嘅火鍋上,餐牌上嘅多款食品似乎都在叫我去品嚐一番。首先,我哋試咗清湯豆腐鍋。香氣從湯底飄出,叫人無法抗拒。豆腐滑溜,質感如絲,完美融入你口腔中,湯底鮮美而唔會太膩,每一口都令人滿足,一直遲遲捨不得放下湯匙。接著,我哋點咗手打鮮蝦丸。呢個係我個人最鍾意嘅菜色之一,一入口就能感受到蝦肉彈牙嘅口感,清新味道就喺口中釋放出嚟,蝦味鮮美,Q彈而富有口感。然後,我哋試咗加拿大象拔蚌,個肉質好鮮美,又有一種特別嘅口感,鮮味直接而來,而且味道越嚼越香,深深吸引到我。之後,我哋選咗鮮支竹同黃喉,嗰個支竹幼滑質,而黃喉嘅味道又好豐富,吃過之後有種滿足感令人回味無窮。最後,今次嘅火鍋真真正正係一次滿滿嘅滿足。不但我,同我一齊嘅朋友都享受到每一道菜給我哋嘅驚喜。我哋都覺得「契爺鮮入圍煮」係一個可以反覆品嚐嘅好地方。