2025-06-14 100 浏览
同姊妹去尖沙咀嗰間串燒店,真係冇揀錯!一坐低就叫咗個刺身盛,五款魚生擺到靚靚仔仔,三文魚腩油潤到反光,帶子甜到漏,仲有兩款白身魚爽口冇筋,鮮味爆燈,連wasabi都唔使點已經夠晒喉!飲品方面,我揀咗柚子梅酒,酸甜清爽,飲落有淡淡柚子皮香,溝埋冰粒啜真係透心涼~朋友杯京姫梅子酒就濃味啲,佢話似食緊話梅糖咁過癮!串燒嚟到個陣,燒菠蘿必食啊!面頭焦糖脆脆哋,咬落爆汁仲有陣炭香,甜到似甜品咁。豬耳芝士串邪惡到爆,豬耳爽脆包住半溶芝士,拉絲拉到成米長,卡路里係咩?唔識寫!厚切白金豚肉肥瘦均勻,燒到邊緣微脆,肉汁鎖得啱啱好,點少少山葵已經昇華晒。最驚喜係豚肉荔枝卷,鹹香豚肉包住冰涼荔枝,一啖咬落去熱辣辣爆甜汁,個反差感正到癲!花生苗卷就健康啲,苗苗脆生生仲有花生醬香。豚肉鵪鶉蛋卷都得意,細細粒蛋黃流心,配埋煙韌豚肉好過癮。燒芝士年糕外脆內流心,拉絲拉到成枱都係,癡線架!多春魚就普通啲,但勝在魚春卜卜脆。沖繩苦瓜好好食,燒完冇咁苦,仲有啲回甘!