2022-09-16
在限聚令下我們只能夠8個朋友一齊聚餐, 無意中找到這餐廳. 廚師推薦的菜式. 今次只打算介紹此餐廳兩度令人驚喜的菜式, 1. 羅宋湯和2. 吊燒雞首先係羅宋湯, 雖然係西式羅宋湯嘅傳統味道, 但蕃茄,洋蔥和蔬菜味很濃郁, 完全有"波士頓"嘅質數, 材料十足. 值得推介.另外係吊燒雞, 估唔倒一隻咁醜樣嘅雞比到我咁大嘅驚喜, 一睇就知係雪雞, 一睇就知係唔係入口那種只有巨胸嘅冰鮮雞. 個樣真係好醜. 廚師同我地講用手食更有風味, 所以安排咗即棄膠手套比我們, 我同朋友於是諗都唔諗戴咗手套預備分雞, 好熱. 唔夠3分鐘巳經解體. 急不及待先試一口, 嘩正呀. 好入味, 肉很嫩滑好Juicy, 皮出奇地脆 . 雞皮更薄到有些似食豬肉紙的感覺, 很正. 好明顯廚師在醃製這隻雞一定下了不少功夫和時間. 很難忘的味道. 最終全隻雞我地食剩只有骨和頭.
题外话/补充资料:
原來隔離有一枱客也因為朋友介紹此餐廳的吊燒雞特意來試食)