2018-02-20
早排想去日本病又發作,每次去日本都喪食燒海鮮的我,為食朋友話銅鑼灣有間水準高,於是某日放工就去食啦!出𨋢後就見到漁獲浜燒嘅招牌,推開木門d裝修好似去左日本咁。我地被安排坐吧枱,係店員介紹下我地點左不同嘅菜式。首先係每枱都有嘅芝麻醬椰菜沙律爽口椰菜配日式芝麻醬,面頭灑上七味粉同薯片,等大家開開胃。刺身盛合六款三文魚,吞拿魚,吞拿魚腩,油甘魚,赤貝同帆立貝六款刺身都非常新鮮,而且件件厚切,各樣刺身都充滿鮮味,完全唔腥!吞拿魚腩放入口有即溶嘅感覺,另外吞拿魚都比平時食到嘅更肥美。香煎蒜片厚切牛舌呢個係店員推介,平時對牛舌興趣不大的我,當呢碟野上枱我完全被d香味吸引左。牛舌厚厚但完全唔韌,香淋易咬。之前我曾經食過有牛蘇味令我怕怕,但呢個就只有香味。燒白鱔肥美嘅白鱔以鰻魚汁燒,外面同邊燒至脆口,非常惹味。池魚刺身呢個都係店員推介池魚切成薄片,顏色透亮,爽口帶鮮味。食完刺身後店員將魚頭連魚骨拎到廚房炸,作為佐酒小食。跟住就係最期待嘅燒海鮮~~味噌蟹甲羅燒配多士呢個一定係食浜燒中的必點之選!蟹蓋放入蟹膏同蟹肉,中間再放上生鵪鶉蛋,混合再燒,最後加上一堆脆脆。入口甘香,由於有少許蟹肉,增加口感不會似食
首先係每枱都有嘅芝麻醬椰菜沙律
爽口椰菜配日式芝麻醬,面頭灑上七味粉同薯片,等大家開開胃。
刺身盛合六款
三文魚,吞拿魚,吞拿魚腩,油甘魚,赤貝同帆立貝
另外吞拿魚都比平時食到嘅更肥美。
香煎蒜片厚切牛舌
燒白鱔
肥美嘅白鱔以鰻魚汁燒,外面同邊燒至脆口,非常惹味。
池魚刺身
呢個都係店員推介
池魚切成薄片,顏色透亮,爽口帶鮮味。
食完刺身後店員將魚頭連魚骨拎到廚房炸,作為佐酒小食。
跟住就係最期待嘅燒海鮮~~
味噌蟹甲羅燒配多士
呢個一定係食浜燒中的必點之選!
蟹蓋放入蟹膏同蟹肉,中間再放上生鵪鶉蛋,混合再燒,最後加上一堆脆脆。入口甘香,由於有少許蟹肉,增加口感不會似食醬料。但我個人比較喜歡直接用匙羹放入口食,配多士好像有點浪費。
北寄貝
由於甲殼類我最喜歡食北寄貝,所以另外order左一隻!
北寄貝非常大隻,店員燒好後剪開,方便進食。
北寄貝好鮮甜,又多汁,完全唔會乾爭爭。而且食落完全無沙,值得一讚。
活貝魚獲浜燒盛合二人前
有珍寶大蝦,松葉蟹腳,鮑魚, 蠔, 帆立貝。全部都勁新鮮,上枱時某幾款仲郁緊!
先黎松葉蟹腳
燒得剛好,蟹肉充滿鮮味而且仲有水份。最貼心係已去掉一半外殼,只要用筷子一夾就食得。
珍寶大蝦
蝦肉爽口彈牙,可惜燒得有點乾。
蠔
非常大隻的蠔以清酒燒,極度juicy。
鮑魚
肉質較淋易咬,邊位帶一點點炭燒味,正!
帆立貝
超大隻帆立貝店員以清酒燒至七成熟,去除唔食得的部分再剪細比我地,方便進食。
帆立貝都係好juicy,肉係鮮甜架!
最後係柚子雪芭同蕃薯雪糕!
蕃薯雪糕超正!店員話曾經斷貨一排,今日有得食真係好幸運。
雪糕滑得黎番薯味超濃!必食!
食完之後覺得漁獲浜燒無論食材,服務,味道都非常好。雖然價錢有點貴,但係我當日立即book定位同肥仔聖誕節再去食!