2023-04-18
上次同Friend子行過啊旺角The Forest嘅時候已經想試呢一間青花,不過個時撞正Friday Night所以全晚full booking 左無得試🥲🥲(果然係人氣打卡餐廳👀)所以今日特登book咗食lunch!😙😙走入餐廳就好似去咗一個鬧市嘅綠洲咁🌴同時餐廳嘅雲石枱同埋純金嘅餐具又加多左一分氣派👑佢哋嘅擺盤亦都好鍾意放🌸🌷💐做裝飾,所以成間餐廳俾人嘅感覺都好Grand好靚~超級適合打卡!今次我哋試咗:1. 泰式豬頸肉沙律 $86呢度嘅沙律唔係西式salad嗰種生食既菜配肉,比較類似用泰式嘅醬汁將豬頸肉炒雜菜~所以如果你平時覺得西式salad 太生冷,過嚟都可以試吓呢一個泰式沙律😙😙豬頸肉煎得好爽脆彈牙,菜類亦炒得幾惹味。2. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118呢個係今日嘅冠軍🏆啲豬腩舖滿曬成個碟咁制,店家真係毫不吝嗇😂😂😂我唸佢肉同生菜既比例係80:20(唔係肉通常會貴過生菜架咩👀)清晒啲生菜都唔緊要~店家都好好人咁幫我地refill左hahaha🥬🥬🥬(配埋五花腩食先無咁邪惡嘛😛😛)真係炒得好入味,一上枱見到油光滿滿✨都覺得好有食慾!3. 泰脆炸豬手 $148嚟到食泰國菜,又點
今次我哋試咗:
1. 泰式豬頸肉沙律 $86
2. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118
3. 泰脆炸豬手 $148
嚟到食泰國菜,又點可以冇左Food Sec最愛嘅炸豬手呢?😌😌豬手層皮非常之脆,你食落口真係會有卡擦卡擦嘅聲😂😂今日發現咗將炸豬手連皮包生菜包嘅隱藏食法hahahaha個口感都幾得意,因為生菜係清新嘅脆,但豬手層皮係有油香嘅脆,所以兩層一齊食個口感都幾特別😋😋
4. 泰式糕點拼盤 (椰青糕|椰汁西米糕|斑蘭椰汁糕) $68
由於三款都想試,所以最後我哋決定索性叫一個泰式糕點拼盤😂😂食完之後我哋嘅排名如下:
🥇椰青糕
🥈班蘭椰汁糕
🥉椰汁西米糕
其實三款都唔錯嘅,只係椰青糕嘅口感最爽彈(班蘭椰汁糕比較軟糯),同埋Food Sec同Friend子都係揀飲擇食唔中意食椰汁西米糕啲粟米姐🤣🤣🤣
5. 楊枝甘露奶蓋 $48
最後真係要講吓佢呢一個楊枝甘露奶蓋,係超級好飲!😍😍😍(唔排除因為Food Sec 真係好鍾意芒果 hahahaha),飲落去好濃奶香,亦有粒粒超級甜嘅芒果🥭!
終於完咗食青花嘅心願😛最後亦都冇令我地失望嘅,環境好ig-able,店家服務亦都好好(一聽到我對筷子跌咗已經即刻攞對新筷子嚟🤣🤣斟水亦都好殷勤),食物質素都唔錯~大家行開旺角又多個新選擇😚😚
味道:👩🏻💻7.5/10
性價比:👩🏻💻7.5/10