Staycation package包左$1000 credit,所以提早喺官網訂定文華扒房晚餐同男朋友慶祝生日🎂座位舒適寬敞,燈光柔和,有情調🌹,要盡量細聲啲講野望住個餐牌完全唔知點揀,侍應好貼心過嚟比少少建議我地,每道菜式比較大碟,唔太大食嘅話3 course set夠2個人食,可以2個前菜+1個主菜,或者1個前菜+1個主菜+1個甜品,嗜甜嘅我地選擇咗後者🍴3 course set $1388🥖Bread 餐前麵包 - 牛油味重,而且十分鬆軟🥪Amuse bouche 松露多士 - 麵包香脆,夾住焦糖洋蔥🧅,一口份量作為餐前小食非常不錯據聞文華扒房有幾樣必食之選:🪵木炭燒烤扒類、煙三文魚、威靈頓牛柳、龍蝦湯今次試咗其中2款💁🏻‍♀️🌟Cold appetizer 冷盤 - ASC certified smoked farmed Balik salmon Balik salmon有別於平時食開嘅薄片煙三文魚,係世界級嘅煙燻三文魚扒,帶有獨特迷人嘅煙燻味,用cold smoke方法製成,肉質濕潤有光澤,口感順滑,入口即融廚師特意以日本豌豆作伴碟,白酒醋混合酸忌廉、薄荷製成醬汁,令菜式看似

座位舒適寬敞,燈光柔和,有情調🌹,要盡量細聲啲講野

🍴3 course set $1388

🥖Bread 餐前麵包 - 牛油味重,而且十分鬆軟

Amuse bouche 松露多士

今次試咗其中2款💁🏻‍♀️

廚師特意以日本豌豆作伴碟,白酒醋混合酸忌廉、薄荷製成醬汁,令菜式看似一件藝術品,十分賞心悅目;配上Balik salmon,整體味道更昇華

🌟Charcoal Grill 木炭燒烤 (可選肉類、配菜、醬汁)
🥩Australian ‘Cape Grim’ The Ladies cut tenderloin, 6oz 來自澳洲塔斯曼尼亞Cape Grim草飼牛🐮
無添加激素。Tenderloin係腰部嘅肉,味道雖然唔係最濃厚,但比其他部位嫩滑、名貴

試左一口,終於明白點解Charcoal Grill係必食之選,廚師真係做到外皮薄薄一層有炭燒效果,內裏肉質鮮嫩呈粉紅色,熟成度非常平均,唔會出現外圍過熟中間偏生嘅情況,食起嚟非常柔軟可口,蘸上Classic béarnaise法式伯那西牛扒醬,牛柳味道更添層次

🫕Side - Macaroni cheese with Parmesan breadcrumbs
味道如預期,芝士味濃,包裹住通心粉,但加左breadcrumbs令整體比較乾身,食一啖要飲一飲野

🌟Soufflé
文華經典甜品,有多款味道選擇(原味、70%朱古力、薑味、酒…)
侍應推介我地試士多啤梨🍓、大黃味,梳乎厘空氣感滿滿,整個充滿🍓香氣,底部有一層大黃醬,偏酸,比較適合怕甜人士,如果下次再黎我應該伯揀原味/朱古力味
Strawberry Soufflé

🌟Birthday cake
免費送上生日蛋糕🎂賣相精緻,朱古力味非常香濃,食得出係用左名貴朱古力黎整,可惜已經太飽食唔晒🙈

👍🏻整體服務、環境、食物質素有水準,不愧係米芝華一星餐廳,期望再次到訪試Beef Wellington & 龍蝦湯🦞
Birthday  cake
2021-07-10