最近每次講起打邊爐,必定有人會講起"鮮入圍煮" 的"原隻雞煲花膠湯底" , 試過的朋友必定大力推薦,食評網的食評更大讚。一直心癢癢想試的我今日終於品嚐到"原隻雞煲花膠湯底"的威力,心裏喑叫: 果然絕非浪得虛名! 聽朋友建議,一早訂左枱,並且訂定花膠雞湯底,萬無一失。 當日7點入場,已經人頭湧湧差吾多爆場,好彩一早訂左枱!店內佈置似舊式大排檔風格,配上店內熱鬧的氣氛,雖然無舒適的環境(仲有d擠迫),但別有一翻風味。環顧四周發現大部份食客都叫雞煲花膠湯底,令我更加急不及待想試。坐底後趕急點菜,連菜紙計埋湯底紙共有5張,全部分門別類, 十分清晰,而且選擇眾多,更有不少特色菜。但今次只有我同老婆仔二人橕枱腳,所以只點了幾款。濃厚原隻雞煲花膠湯底 $238(細)期待已久的花膠雞湯終於出場,一上枱已經飄出濃厚的雞湯香味, 煲內除了黃色的雞湯,更有大量花膠及半隻雞(估計是細煲的關係)。職員提示可以先品嚐雞湯,之後會補充雞湯作打邊爐之用。美味的湯汁除了濃郁的雞味,仲有少少濃稠的感覺,應該是大量花膠的骨膠原關係吧~~~ (呢個根本就係老火靚湯吧!)雞肉經過長時間煲煮後已經十分林,但肉質又吾會因此變得好"
濃厚原隻雞煲花膠湯底 $238(細)
雞肉經過長時間煲煮後已經十分林,但肉質又吾會因此變得好"鞋"。
花膠一開始食時唔韌,有點爽口,後期再食就會變得林滑。
由於太好飲的關係,一口氣飲左三大碗~~~ 之後叫職員加雞湯後開始打邊爐。
手切頂級牛肋骨肉 $188
首先賣相已經攞滿分,牛肉擺法美觀,感覺就似牛肉山一樣豐盛。牛肉鮮紅色, 感覺十分新鮮,而且牛肉的脂肪紋理清晰及均勻,只係外觀已經令我流晒口水了。肉質方面算是厚切,咀嚼是有少少爽口的感覺,而且十分"林", 更充滿牛肉味,無得彈~!!
蜂巢豆腐 $38
豆腐內完全吸引了雞湯,十分美味。
原粒帶子小餃 $48/4粒
餃子超大隻,皮夠薄又滑,肉饀內有3-4粒帶子,吾錯。
花膠墨魚丸 $88/6粒
超巨型墨魚丸,應該有乒乓波咁大粒,墨魚滑撈上花膠粒整成丸狀。本身墨魚丸夠彈牙,配上爽口的花膠粒,美味且口感特別。

總結:原隻雞煲花膠湯真係無得輸!當老火湯飲或者打邊爐都係一絕,用料足夠晒火喉。另外火鍋料用料新鮮,款式多而且有特別的自家款式,相當吸引,難怪人氣咁高,果然絕非浪得虛名,打邊爐愛好者必試!