2016-06-21
今晚,我終於黎到近來好hit嘅鮨文食omakase!🍣🍣雖然家住附近,但都從未踏足!直到朋友終於book到,我地都期待左呢日好耐! 鮨文,其實就在安娜牛扒旁邊,輕鐵康樂路站下車穿過球場就到!門口好低調,但日本小店風格十足!一坐低,職員立刻送上熱綠茶,飲落去茶味清香回甘,唔係綠茶粉貨色!大家已經一口接一口的喝著。拎起菜單,貪心嘅我地四人都係點左匠!由㕑師用發板,用時令最好嘅材料泡製呢餐!好快,就先嚟左一個鮑魚汁煮蘿蔔同埋茶壺金箔蟹柳蒸蛋。 一片薄薄嘅鮑魚下面放著用鮑汁炆成嘅蘿蔔,鮑魚雖然細細片但係鮑魚味好濃,蘿蔔吸收哂鮑魚嘅鮮味,本身亦都好清甜無渣!頭一道前菜大家已經好驚喜!另外一味前菜,金箔蟹柳蒸蛋,蒸蛋上面鋪有一片片嘅金箔,感覺好尊貴。蒸蛋好柔滑,蛋味突出之餘亦帶有蟹腳嘅鮮味!前菜已經咁美味,令我哋對主菜都產生一定嘅期待!第一盤主角已經到場!我哋四個都大吃一跳!呢一盤以比較清淡嘅白魚為主,職員細心教導,魚生要有淺色食到深色,因為味道會越食越濃。由上至下分別係櫻鱒、大刀魚、深海池魚、雞魚同中拖羅!真係超豐富!櫻鱒係三文魚嘅一種,唔係成日有,油脂分布亦都好均勻!入口好鮮甜柔嫩!大刀魚嘅油
前菜已經咁美味,令我哋對主菜都產生一定嘅期待!
大刀魚嘅油分好高入口即溶,脂香豐腴😱!本身好厚好大,但入口之後響口中迅速溶化!玩口都係大刀魚嘅鮮味!小妹第一次食!感覺驚為天人!
深海池魚之前我都有食過,但呢度嘅感覺真係有啲唔同。呢度嘅池魚感覺結實少,有𡁻口,鮮魚味十足!
雞魚同埋中拖羅雖然都係鮮味十足,口感甚豐,完全沒有筋位,食得出係好新鮮上等嘅刺身!但比起剛才頭先三款刺身驚奇感稍遜。
金目鯛口感同三文魚差唔多,鮮味不用講,同樣有溶響口再滑入喉嚨嘅感覺。燒過口更能帶出油香!
職員亦解說帆立貝唔需要用豉油去調味,反而用黑炭鹽作吊味能更加帶出鮮味。我哋食落去,大家都兩眼一睜!果然好能夠感受到帆立貝嘅鮮甜。
赤鯥同鯖魚非我杯茶,平時仲會好驚鯖魚比較腥唔敢食,但今次我都嘗試放入口,果然完全無腥味!鮮甜嫩滑!
石桓貝係呢個時間最當造嘅貝類,果然肉質好爽口鮮甜彈牙。
最估唔到係海膽軍艦層海膽咁厚仲多過飯!呢個係由北海道馬糞海膽製成!十分creamy!! 仲保留小小嘅海水味,超甜!
對比起上黎甜蝦嘅驚喜度無咁大,但都係信心之選。
原本小妹今日心情麻麻,無咩胃口,但咁美味嘅食物一件接一件。。😋😋我食到捧住個肚走!心情由差變好離開。。。美食都真係能醫百病。