2021-06-09
近排食得日本菜&西餐多,係時候轉一轉口味食返中菜先。食中菜又唔想普普通通咁搵酒樓,於是就搵吓私房菜,搵吓搵吓就搵到間喺灣仔勁多人推介嘅名門私房菜,於是就碰碰運氣睇吓訂唔訂到位,原來星期日係要提早好多時間訂位,於是就揀咗喺星期一。網上睇到有D菜式要提早預訂,於是訂位時就順便訂埋青芥冰燒雞。呢晚點咗嘅菜式包括:1)冰鎮鮑魚配燒汁芥辣2)青芥冰燒雞3)黃金蝦多士4)秘制陳皮豬肋骨5)蜜餞藕餞煎金蠔王6)上湯浸菜心冰鎮鮑魚配燒汁芥辣嘅鮑魚好鮮味,食落去嘅時候感覺好彈牙。青芥冰燒雞,呢個暫時係我人生中食過最好味嘅手撕雞,配料入面有海蜇、青瓜絲之外,最特別係加咗酸薑絲同埋炸芋頭絲,每一啖都有炸芋頭絲口感脆脆地好特別,而醬汁帶有少少酸辣,絕對好啱夏天食。黃金蝦多士,我覺得應該改個名叫黃金礦蝦多士,蛋黃多到不得了,而且蝦多士香脆彈牙再配埋黃金蛋黃,蛋黃控必食!秘制陳皮豬肋骨望落外表無咩特別,但食落時感覺有幾種似層相識嘅味道,最初只係食到果皮味,但食食吓又食到另一隻甘甘地嘅味道,問下職員先知原來用咗三款唔到味道嘅果皮嚟整先可以整到一舊骨有幾種味道。蜜餞藕餞煎金蠔王呢隻簡直係王,比起平時見到嘅仲要大隻好多
呢晚點咗嘅菜式包括:
1)冰鎮鮑魚配燒汁芥辣
2)青芥冰燒雞
3)黃金蝦多士
4)秘制陳皮豬肋骨
5)蜜餞藕餞煎金蠔王
6)上湯浸菜心
冰鎮鮑魚配燒汁芥辣嘅鮑魚好鮮味,食落去嘅時候感覺好彈牙。
蜜餞藕餞煎金蠔王呢隻簡直係王,比起平時見到嘅仲要大隻好多,煎到好甘香,蜜糖味又唔會搶哂隻蠔味。
呢餐飯真係每樣都好驚喜,搞到我想8月媽媽生日帶佢嚟呢到食生日飯。