2011-06-16
擒晚去左旺角,朋友介紹,話喺0岩我,夠辣。到埠,已經見到有幾個人試食,一個姐姐熱情介紹,一個姐姐幫客人磅野。據個姐姐介紹,個店度所有食物,全部無糖,無老抽,無味精,甚至無油,天然健康。所有貨物新鮮加工,唔喺冰鮮貨。食辣野,我都夠嘴刁。我行過去,個姐姐已經熱情打招呼, “隨便睇睇,你食唔食得辣0架!”我話“都ok0既”跟住佢用牙籤遞過d野比我“試下先”。我問,“喺咩來0架?” “鴨心,喺有d辣,不過好香好香,” 我放舊鴨心入口,初初少少辣,咬多兩下味道一下子湧曬出來。香,辣。個姐姐見我試到味道,接著說: “我0地尼d辣椒喺台灣高山族霧水辣椒,辣味來得快,去得快。好快你就感覺唔到辣,但喺個香味可以保持好耐。。。。” 個感覺又真喺0甘哦。個香味真喺超正。跟住,我要求試多幾樣,個姐姐都一樣笑容滿面,不厭其煩0甘比我試食。最後我要求試鴨舌,但喺比人拒絕左,理由喺鴨舌來貨好貴,50元100G已經沒什麼利潤,所以,鴨舌不設試食。最後敲定:鴨心100g鴨腸100g鴨亦100g(100g有3只,送一隻)鴨頸兩條,鴨舌200g,共240大元。總體感覺:香,辣,鮮。真喺可以食到濃郁0既香料味道,唔喺普通鹵水
食辣野,我都夠嘴刁。
我話“都ok0既”
跟住佢用牙籤遞過d野比我“試下先”。
我問,“喺咩來0架?”
最後敲定:
鴨心100g
鴨腸100g
鴨亦100g(100g有3只,送一隻)
鴨頸兩條,
鴨舌200g,
共240大元。
總體感覺:香,辣,鮮。真喺可以食到濃郁0既香料味道,唔喺普通鹵水0甘老抽+糖+味精。辣味唔遮香味,食到唏哈但喺停唔到口0甘制。又真喺冇冰鮮貨0甘0既雪味。肉味,香味,辣味都超正。
順便值得一提0既就喺:佢0地0既鹵水真喺冇油,當晚揸車回家途中已經消滅左鴨腸,兩隻鴨亦,大半條鴨頸,竟然一d都唔覺得個人涸,口渴。我相信佢0地唔加味精之說。
多口一句:大陸d野我又真喺唔夠膽食,冇話香料,單講d死鴨,死雞一蚊只回收都驚到毛管戙,香港喺貴d,但喺香港舖租,人工,原料,加工等都重皮過大陸多多聲,最重要有一點:食得放心。
我會繼續幫襯。