2009-06-13
jun 09, 09,今次做足功課,問清楚有無我想食嘅吞拿魚飯先訂位,友人都跟我,叫咗2個set : 1) 醬汁吞拿魚飯定食hon maguro zuke don (hk$185) x 2i) 蒸蛋-有冬菇,銀杏,雞肉-蛋也蒸得滑,不俗-覺得今次嘅蒸蛋比上次鮮味 ii) 前菜-今次喺南瓜同沙甸魚+1粒梅-南瓜唔會腍到1pat咁,又未致於有咬口,因有底下嘅豉油醬浸過,所以除咗有南瓜嘅甜外,仲有醬油嘅甜,好味-而個沙甸魚亦因為浸過醬油亦無腥味,肉質唔會死實,不好魚嘅我都覺得不錯 iii) 麵豉湯-呢個普通因只有鹹味,無咩其他層次嘅味道 iv) 醬汁吞拿魚飯-個飯面鋪滿吞拿魚片,而每片嘅邊,都有輕輕燒過嘅痕跡-吞拿魚肥美,入口1d都唔粗"鞋",因唔洗點"趙"就可以吞得-個飯見到+有些少紫菜條,其實亦混夠醋同另外醃過嘅酸薑粒,啱咗喜歡酸味嘅我-個wasabi我無用晒嚟撈飯,用咗1半度,但都有足以催淚嘅感動..........唔好睇少佢-好滿足 v) 甜品 - 紅豆芒果糕-紅豆部份好清甜,亦有豆香味-但喺芒果嗰part,就除咗顏色似芒果之外,個味絶對唔似,幾酸吓,初時我仲以為喺益力多味添
i) 蒸蛋
-有冬菇,銀杏,雞肉
-蛋也蒸得滑,不俗
-覺得今次嘅蒸蛋比上次鮮味
ii) 前菜
-今次喺南瓜同沙甸魚+1粒梅
iii) 麵豉湯
-呢個普通因只有鹹味,無咩其他層次嘅味道
iv) 醬汁吞拿魚飯
-個飯面鋪滿吞拿魚片,而每片嘅邊,都有輕輕燒過嘅痕跡
-好滿足
v) 甜品 - 紅豆芒果糕
-紅豆部份好清甜,亦有豆香味