2020-05-16
今日行開太子, 見之前有朋友介紹開呢一間潮州酒家, 咁我就同朋友一齊試下呢一間, 入到都幾寬敞坐得都幾舒服,之後侍應就放低咗啲功夫茶畀我哋飲,啲功夫沖得幾好味同香。咁我地叫左以下:鵝三寶:包括有鵝肉、鵝肝,鵝腸, 佢個鹵水汁整得幾好,又唔算太鹹而且佢啲鹵水汁夾埋個豆腐食,我覺得豆腐吸曬啲鹵水汁味非常之好食亦带有豆味。 不得不提就係佢個鵝腸因為真係幾爽口及彈牙, 佢個鵝肝雖然唔係煎 ,但係都充份咁樣保持到個鵝肝嘅原味。 呢一個係我推薦之一。梅汁炆豬手: 食落去個豬手,我已經充分感受到嗰種骨膠原嘅味道, 我自己覺得都幾滋補 ,而且我會覺得佢個汁用嚟送飯真係唔錯,師父炆到個豬手幾淋 ,可能因為個汁酸酸哋,令到我要多咗一碗飯嚟食。魚露浸花甲: 花甲肉好爽呀,最緊要就係新鮮,雖然係凍食,但係不得不提就係佢個汁調得好好味,師傅清潔到個花甲好乾淨,因為入面冇沙。 更加放心去食, 而且我覺得佢個肉都幾鲜嫩。豆醬煮海魚: 佢個魚我覺得都整得唔錯,肉質亦都幾鮮嫩同新鮮,可能因為食呢種煮法嘅魚比較係潮州酒家嘅特色菜,所以我覺得佢呢條魚都煮幾有特色同地道。最後食完曬所有餸 ,我建議大家可以嘆一嘆佢個茶,因為佢
最後食完曬所有餸 ,我建議大家可以嘆一嘆佢個茶,因為佢用個茶葉都幾香醇, 記住要認真地品呀!