2019-02-27
立食嘅文化喺日本絕對唔陌生,但係香港可以立食嘅唔係好多,今次終於可以嘗試到呢種感覺。而更加好彩嘅係,啱啱嚟到嘅時候仲有兩個位,所以唔駛等就可以入去。今次食嘅呢間,店舖嘅裝修有點和風色彩,設計以簡約舒適為主,餐廳嘅面積唔算話好大,“L”形的壽司枱可容納的客人大約10個人左右。壽司嘅選擇其實好多,點單紙同餐簿都有好多款式可以選擇,圖文並茂令客入有更好嘅参考👍🏼最後決定叫盛合、拼盤同單點壽司,可以大包圍。特上吞拿魚盛合不同部位嘅吞拿魚意味住各自嘅脂肪比例會有唔同,不過肯定嘅係佢地都一樣新鮮。肉質細緻,入口甘香帶有油脂,入口即融嘅感覺各有不同,但都唔感覺肥膩,到依家都好回味。而赤身相對肉質緊緻,而咬落帶有好重嘅魚香,好鮮甜。立鮨壽司拼盤(上)海膽,三文魚,油甘魚,珍寶赤蝦同北海道帶子,肉質新鮮,同飯的味道真係好夾,而海膽嘅味道香濃,入口即溶,所以另外叫多左2件。嚴選火炙盛合中拖羅,左口魚邊,帶子,松葉蟹腳壽司同三文魚,以灸燒嘅手法將油香逼出,口感更加香口。而中拖羅,真係一試難忘,油脂比例適中,可以話係入口即溶,而且魚香味重,必試!特上海膽軍艦佢地所採用嘅海膽,食落唔覺得有腥味,而且係帶有甘香同
特上吞拿魚盛合
立鮨壽司拼盤(上)
特上吞拿魚盛合 + 立鮨壽司拼盤(上)
嚴選火炙盛合
特上海膽軍艦
佢地所採用嘅海膽,食落唔覺得有腥味,而且係帶有甘香同鮮味,很滑,值得一試!
大吞拿魚腩壽司
好明顯係意猶未盡,所以叫多咗件。
嚴選火炙盛合 + 特上海膽軍艦 + 大吞拿魚腩壽司
除此之外,另外再叫左火炙三文魚壽司,三文魚壽司同自家製玉子壽司。
鮮蝦味噌湯
加上鮮蝦嘅味噌湯,味道好濃郁,食完壽司飲啖湯,感覺好滿足。
鮮蝦味噌湯
啤酒加枝豆
當然少不了叫杯啤酒,而餐廳因爲叫啤酒所以送左碟枝豆。豆身飽滿, 加上少少鹽,食得出係有豆香,作為配菜,一流好味!
啤酒加枝豆
大滿足的一餐!