2015-04-09
開幕無耐去試下Big Fernand,未入門口已經有人主動過黎招呼,staff著住既制服幾casual,態度大致上都幾friendly。以前都聽過法國分店會大排長龍,我去ifc個日可能係lunch hour都幾多人等,但都無5分鐘已經到我點餐。因為staff係我等緊既時候已經簡單介紹過餐牌,所以一早已經諗好食咩,所以就算有人龍都好快。一睇menu,我本身唔食牛同豬所以食Burger都幾煩,不過呢間有雞之餘仲有素食Burger!而且係Portabello Mushroom!有得揀就當然揀素食之選啦!見其他食Burger既餐廳一係無素食一係個包濕到出曬水,我都有D驚,但個包黎到乾濕剛剛好。重點係Portabello Mushroom好易出水,但佢地無加太水既汁,醬夠杰。個塊菇加埋法國芝士真係好夾!仲有乾蕃茄酸酸甜甜,唔會太膩。(乾蕃茄同普通生蕃茄口感同味道真係差太遠!乾番茄甜味重少少)麵包查左牛油好香好軟,本人都幾鍾意芝麻,所以對個包極之高度評價。加左$40做Combo薯條都幾好食,調味好特別,唔似一般用鹽得個鹹字。飲品反而幾值得一提,佢地可能係法國餐廳,野飲既選擇都幾另類(似係CityS
加左$40做Combo
薯條都幾好食,調味好特別,唔似一般用鹽得個鹹字。
飲品反而幾值得一提,佢地可能係法國餐廳,野飲既選擇都幾另類(似係CitySuper先會見到既飲品),我點左玻璃樽黃色一支檸檬汁,味道同Burger都幾夾
價錢有少少貴,但ifc黎講算唔錯
見佢有得自選Burger料組合自己想食既餡,下次返去會試!
题外话/补充资料:
食完之後去樓下CitySuper睇有無得買個隻檸檬汁,結果搵唔到,睇黎得Big Fernand先有得飲