今日與素食朋友聚會,故由佢選擇餐廳。佢推介位於觀塘駱駝漆大廈的EFG(Eat forGreen)。其實未和朋上去之前,我早前行街已經見過呢間餐廳,對佢印象好深。因為除左素食餐牌外,還有肉食和海鮮。餐廳的環境舒適,坐位闊落。餐牌用圖示細分菜式含蛋,奶,五辛,堅果,純素,非常清晰。由於我是食肉獸,所以我叫左個DINNER SET,朋友就叫左VEG DINNER SET。佢既SET DINNER 其實都好抵食,有沙律、小食、主食、飲品和甜品。沙律方面鮮甜的橙配上藜麥,開胃之選。1.Veg Dinner Menu ($168)素雞脾用上腐竹製作成嘅素雞槌,炸得剛剛好。芝士焗千層薯千層麵的素食版原來用上新解的薯仔片製成,每層夾有少少的芝士。配上底層的蔬菜,菇類、椰菜花。2.Dinner Menu($198)炸得金黃酥脆的吉列蝦香煎原隻春雞配雞燒汁、炸薯條雞肉份量勁大份,有4雙雞脾。肉質嫩滑,不會鞋身,搭配燒汁,非常惹味。配上蕃薯條和沙律,滿足。西柚橙梳打巨峰乳酸梳打鮮甜清新解渴,不會太甜。甜品方面有著濃濃的朱古力味,可以比美各大大品牌的雪糕
今日與素食朋友聚會,故由佢選擇餐廳。

因為除左素食餐牌外,還有肉食和海鮮。

餐廳的環境舒適,坐位闊落。

餐牌用圖示細分菜式含蛋,奶,五辛,堅果,純素,非常清晰。

沙律方面鮮甜的橙配上藜麥,開胃之選。

1.Veg Dinner Menu ($168)

素雞脾

用上腐竹製作成嘅素雞槌,炸得剛剛好。

芝士焗千層薯

配上底層的蔬菜,菇類、椰菜花。

2.Dinner Menu($198)
炸得金黃酥脆的吉列蝦

香煎原隻春雞配雞燒汁、炸薯條

配上蕃薯條和沙律,滿足。

西柚橙梳打

巨峰乳酸梳打
鮮甜清新解渴,不會太甜。

甜品方面

有著濃濃的朱古力味,可以比美各大大品牌的雪糕

2023-02-20