2019-11-15
雖然最近街頭衝突不斷,但都無阻食好西既慾望!慶祝朋友生日今次去左間中高檔價錢比普通居酒屋貴少少既----五勺一入場已被裝潢燈光帶領著,黃黃燈光下座圍旁圍繞著各式日酒樽,有種浪漫微熏溫馨既感覺。所以第一時間上酒試試先!!依晚總共試左三款酒 小左衛門 個人較小飲吟釀,印象中是濃烈會有點灼喉,而用石杯盛載小左衛門是很甘冰涼既石杯好似加左冰咁醒神。開左胃第一碟係番茄松子沙津配特汁,隻汁既酸甜度再加上茄仔係鮮到極致,juicy配搭100‰!急不及待要吃下一碟了,再黎係炸野菜天婦羅,不是全素有兩隻蝦,炸番薯最好食,不算太驚喜next。串燒類椎茸菇,雞脾菇,茄仔,豆腐,唔好睇串燒賣相平平無奇,實際用的炭火喉度慢燒很出色,所以入口第一下被震撼到,完全沒有熱氣感覺,相反食材的鮮嫩撲鼻為之動容。第二轉飲梅酒,友人最愛梅酒個人而言則對梅酒不大抱期望,但又出其不意地依到既梅酒是非常清甜,梅味很出沒有多餘雜質酸味,味道自然易入口是我飲過最清甜少女的梅酒!接住再黎是明太子玉子燒,玉子是層次分明地卷羅著明太子,明太子是香醇厚實的。清酒白蜆則較普通間唔中一兩粒帶有小小沙粒,再來是燒飯糰,外焦內軟燒汁偏咸米味可再出啲但
雖然最近街頭衝突不斷,但都無阻食好西既慾望!
第二轉飲梅酒,友人最愛梅酒個人而言則對梅酒不大抱期望,但又出其不意地依到既梅酒是非常清甜,梅味很出沒有多餘雜質酸味,味道自然易入口是我飲過最清甜少女的梅酒!接住再黎是明太子玉子燒,玉子是層次分明地卷羅著明太子,明太子是香醇厚實的。清酒白蜆則較普通間唔中一兩粒帶有小小沙粒,再來是燒飯糰,外焦內軟燒汁偏咸米味可再出啲但配上梅酒還是滿意的。
最後一款酒則叫若竹,是米酒類,與第一款口感相似味道甘香而較濃烈的一款不會dry,所以下酒菜點左燒枝頭和牛旁薯條配蛋黃jam,燒枝豆外皮既蘸汁掂啊 皮豆分明味道豐富,牛旁著條亦很少見,襯熱食香脆可口一塊接一塊好快就食完,下酒一流!
不知不覺一轉又一轉加上員工悉心講解品酒類別,氣氛溫暖愉快,渡過平和滿足既一晚!