2017-12-13 1215 浏览
很久無去新蒲崗了,今次一行目的是同朋友聚會!難得約好時間,朋友極力推薦之下我地揀左間潮州菜。平時甚少食潮州菜,令我覺得頓時識左好多野。由朋友發辦,食左螄蚶、瀨尿蝦、鹵水鵝腸、潮洲春菜等等既前菜!螄蚶同瀨尿蝦有特別醃製過,帶微辣及醬油香,好滑!係朋友既摯愛!鵝腸處理乾淨又好爽,自不然會不停食!春菜都好合我胃口,有些微似菜乾湯feel,春菜就更甜。滷水鵝件,鵝肝都超級邪惡,鵝肉係意想不到甘嫩呢,食落滷水味道剛好!而鵝肝好濃郁又質地好滑!真係同平時燒既形式截然不同啊!潮洲蠔仔餅好足料有好多蠔仔,外面好酥脆,蠔仔保持到好嫩!好邪惡!黃金鮮魷外面有鹹蛋黃既咸香,內裡爽口既魷魚!比起椒鹽味係昇華左幾個層次,加上佢地既處理係吾太油膩!其中一個驚喜位係佢地馬友啲魚肉超級嫩滑,我諗我自己食依條魚再配碗飯已經會好滿足!!!韭菜豬紅好似平平無奇,但豬紅有時都會食到中伏的,但依度既豬紅無令我失望,係滑既!個味又好入味!最後我地仲點左個古法羊腩煲暖暖身,價錢$328有滿滿既羊~仲連皮的,食完羊肉再涮下本地牛肉,完美啊!個汁配個牛特別惹味!另外不少得梗係啤啤佢啦!
鵝腸處理乾淨又好爽,自不然會不停食!
春菜都好合我胃口,有些微似菜乾湯feel,春菜就更甜。
而鵝肝好濃郁又質地好滑!真係同平時燒既形式截然不同啊!
潮洲蠔仔餅好足料有好多蠔仔,外面好酥脆,蠔仔保持到好嫩!
最後我地仲點左個古法羊腩煲暖暖身,價錢$328有滿滿既羊~
另外不少得梗係啤啤佢啦!