2022-09-07 687 浏览
在香港用藝術嚟做生意,仲要做得風生水起嘅,非新世界集團嘅鄭生莫屬,佢旗下商場嘅店鋪同餐廳一向充滿新奇創意,而位於K11 art mall嘅哩間ATUM餐廳更以藝術為出發點,著重“美”與“味”嘅交融,一早就已經bookmark咗。話說7-8月忙到七彩,踏入9月,終於可以請一日假盡情me time,於是約埋閨蜜嚟探一探ATUM嘅藝術氣息~同藝術有關,以為價格會堅離地?哩個下午茶連加一500蚊有找,去開high tea嘅JM應該都知道絕對系合理價~蟹肉 • 甜菜頭 • 紫薯沙律($126)蟹肉和甜菜頭混一起,靠甜菜頭本身的清甜帶出蟹肉的鮮美,無需另加調料已經盡顯食材本身的特質。紫薯做成薄脆片,覆蓋清新嘅沙律,入口輕盈,再用鮮花點綴,作為前菜好合適!二人份下午茶($438)用瓷盤盛載,二十幾件甜點一字排開,上枱時有D震撼。下午茶嘛,絕對要夠靚,吾需要以size取勝。哩度嘅甜點就精緻的骰,一口一件剛剛好。甜鹹點分量均勻,五彩繽紛,邊個角度影都好靚。味道方面好著重食材本身的原味,酸甜鹹鮮,每一口都有各自特色。食到一半望下隔離枱,同我哋個set有D吾同喎,原來有D甜點真係隨機架,下次再來都吾怕冇驚喜

蟹肉 • 甜菜頭 • 紫薯沙律($126)

二人份下午茶($438)
用瓷盤盛載,二十幾件甜點一字排開,上枱時有D震撼。下午茶嘛,絕對要夠靚,吾需要以size取勝。哩度嘅甜點就精緻的骰,一口一件剛剛好。甜鹹點分量均勻,五彩繽紛,邊個角度影都好靚。味道方面好著重食材本身的原味,酸甜鹹鮮,每一口都有各自特色。食到一半望下隔離枱,同我哋個set有D吾同喎,原來有D甜點真係隨機架,下次再來都吾怕冇驚喜!

司康(隨下午茶奉送)
食下午茶點可以冇scone,cream同jam分量慷慨,啖啖都系滿滿嘅cream,超滿足!

玫瑰汽酒(+$68)
下午茶本身跟咖啡或茶,朋友就揀咗養生嘅玫瑰蕎麥茶,而我就upgrade做玫瑰汽酒,酒精含量低,顏色粉嫩,岩女仔飲~

小確幸:今日竟然幸運坐到傳說中最靚嘅窗邊角位,不僅有充足嘅自然光,還有斑駁的樹影,陽光透過樹葉灑下來,仿似坐在空中花園,將鮮花青草融入食物中一樣,別有一番滋味~中意嘅JM記得book咗位先嚟喇~