2013-09-15
每個月俾自已小小嘅奢華來灘萬享受精緻的迷你懷石料理,幻想自己置身於京都小庭園,感受四季不同嘅味道,沈醉在個人小小幸福之中, 這個約會差不多已經有七年!午市迷你懷石料理其實一啲都唔迷你,有八道菜,先付,吸物,刺身,煮物,酢物,燒物,飯及甜品,非常豐富。 刺身非常新鮮, 燒物通常都係燒魚, 魚燒得香。 個飯非常講究,唔係普通嘅白飯,而係混入咗時令配料一齊煮嘅飯, 甘香軟熟嘅飯滲出淡淡嘅配料味道, 令人回味。 味噌湯係用赤味噌, 味噌味特濃, 在香港比較少見,有啲人可能會覺得比較鹹,不過呢個正正係赤味噌嘅味道。每個月料理內容隨著時令食材而更改, 雖然食咗咁多年,但每次都能帶俾我味覺上的新鮮感。 服務殷勤有禮細心,綠茶係咁多間日本餐廳最好飲,灘萬在這些細節位都一絲不苟,好味指數爆燈!