Le Reve同男朋友一齊過既第一個生日,男朋友慣神秘咁唔肯話我知去邊度食,淨係話俾我知係cwb食。佢帶我行到入耀華街,我就知佢帶我黎呢個夢一樣既餐廳,呢度燈光帶點矇矓,周圍有好多羽毛同dreamcatcher既擺設,枱上既蒲公英水晶球燈都好靚。因為男朋友準備左蛋糕,所以我就嗌左個4 course set,男朋友就嗌左個6 course set。-Pan seared Hokkaido Scallop帶子好新鮮,為medium既熟度,下面係青豆泥,帶子入口軟嫩,好鮮甜,加上三文魚子、黑芥末籽等點綴,口感層次好豐富。有一隻迷你日本小閘蟹,卜卜脆,醬油味香-Japenese Melon前菜黎架,但好似甜點咁。有條parma ham芝士條,有raspberry and mango gel,個蛋入面係melon jelly仲有d西瓜沙冰咁。一啖芝士條with ham再一啖melon jelly,好似食緊ham卷住melon咁既味,不過個texture更加有趣-Surprise Dish 1 from 6 course set第一個Surprise Dish以海膽為主題,海膽好鮮甜冇腥苦味,有
 Le Reve

Pan seared Hokkaido Scallop
Japenese Melon
第一個Surprise Dish以海膽為主題,海膽好鮮甜冇腥苦味,有明太子同飛魚子,下面有牛肝菌同豆腐,口感非常豐富。海膽殼下面係竹炭曲奇碎,基本上所有伴碟都可以食。
Surprise Dish 2 from 6 course set
龍蝦殼好似個mystery box,揭開後,原來係蟹肉碎蛋沙律,面頭係水蜜桃、日本紫蘇花、法國黑魚子,下面係日本松葉蟹肉,每一啖都配上旁邊嘅raspberry and mango gel,更有層次
-Japanese Cod Fish
鱈魚用上西京燒的方法煮,魚肉味道嫩滑,帶d甜味,食落很滑溜,伴碟係蘋果粒同金奇異果粒,酸酸甜甜好清新

Iberico Pork
有兩大舊肉,肉質好juicy,唔會過熟太硬。perfect seasoning,唔會太鹹。caramelized apple食落有d似山楂餅既味,前半太甜,後半太酸,夾埋豬肉黎食就perfect match。

Yogurt Mousse
檸檬酸太勁,搶曬yogurt既風頭,我覺得成餐最唔好食就係呢個。

食物水準非常高,擺盤精美亦都好有意思,侍應態度親切友善,對菜式也有深切了解,會在上菜時對菜式作詳細介紹。
地址:銅鑼灣耀華街38號Zing! 10樓
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-09-03
庆祝纪念