2017-07-16
周末想同屋企人食餐好啲,佢哋一向鍾意食中餐,知道中環新開左一間高級中菜廳,喺正陸x對面,一於同屋企人來豪試一下!門面好簡約,但感覺到佢獨特嘅氣派。餐館內地方好闊落,所有嘅擺設都好整齊,簡潔大方。座位非常之舒適。先來一個前菜,麻辣口水雞,雞肉超級嫩滑!富鮮雞味,油脂不太多,麻辣好香但不會嗆喉,好過癮好開胃。接着係雞油炒中菌,我個人覺得有少少似麻油味,好滑好香,茹鮮嫩多汁,好冧。主菜要咗個香茅炒鮮蝦球,蝦球非常之多肉又彈牙!每一粒都晶瑩剔透!香茅味好香,但不會蓋過蝦嘅鮮味。每一粒蝦球都非常大,肉好厚,又彈牙又爽甜!洋蔥炒黑豚肉,黑豚肉用上豬腩部份,肥瘦層層分明,不會太韌,食落口感豐富。洋蔥炒得好香,用呢一個來送飯簡直係絕配!最尾要咗個海帶綠豆沙做甜品,我個人唔食綠豆沙,但屋企人都讚口不絕。呢度用餐環境十分好,又寬敞又乾淨,而且店員照顧好周到,經常主動斟茶換碟,好貼心。
門面好簡約,但感覺到佢獨特嘅氣派。
餐館內地方好闊落,所有嘅擺設都好整齊,簡潔大方。
座位非常之舒適。
每一粒蝦球都非常大,肉好厚,又彈牙又爽甜!