2011-12-19 129 浏览
是日, 為了打點一下搬回西貢的事. 我一早就回去, 等送貨. 因為是一早, 當然也無時間係蝸居中自弄早餐再走. 連忙的換好衣服. 衝去火車站. 上車前, 先去買舊野食. 而鴻福堂, 便是我是日睇中的小食店. 而我睇中的, 就是包著的一隻, 粽子.粽子, 不一定要等到過節才有得食, 唔好話, 當你要的時候. 月餅也隨時隨地買得到, 粽子更加, 現在過節食的意義雖是有, 但已經不是節日的限定食品了.鴻福堂賣的, 是普通的一隻咸肉粽, 不過因為天氣凍而且我回到西貢搞了一輪才吃. 所以感覺還只是一般. 另外, 相信此粽, 是經過急凍處理, 飯粒過於結質而無粒感, 味道雖然不錯但餡就欠缺, 肉少, 汁少, 感覺乾乾的. 我本人唔覺得佢好. 先前食過他們的類同產品, 糯米雞, 感覺到, 呢一隻粽, 遠遠不及.

外卖自取
$12 (早餐)