2022-03-02
今早吃了早餐,同弟弟一起去行山,沿畢拉山行上大風坳再由北角行出寶馬山,中午只吃了生果,好健康.弟弟感覺肚餓, 話想食粥又食飯,於是去了 炮台山 知粥嚐樂.他先叫了粥品套餐, 組合不錯, $50, 有生滾粥, 炒麵及油炸鬼. 計劃兩人分嚐.生滾粥: 魚腩粥, 只加 $7. 鍋仔粥送上, 熱騰騰. 魚腩好鮮甜, 魚肉細滑少骨. 魚腩有多塊, 配上蔥薑絲, 粥底軟綿綿又鮮甜, 瓦鍋的保暖很好, 慢慢食也可以.配 油炸鬼, 炸得好香脆, 送魚腩粥, 一流好食.及配炒麵, 抵食大碟, 味道適中, 炒得吾油膩, 弟弟讚賞.檯上醬汁齊備, 又有熱開水, 好窩心.好粥暖人心, 說對了.再飲熱豆漿, 加 $6. 現磨豆漿, 有益, 熱飲 豆味香濃, 加糖小甜, 好滿意.弟弟看見剛炸起的牛利酥, 香噴噴, 也叫一客. 又再每人兩塊, 牛利酥 外酥內軟, 軟韌甘香.吃完粥, 大家想食飯.餐牌有 馬來咖喱餐, 共分五款, 弟弟先揀 馬來咖喱牛扒, 可配白飯/意粉, 送 羅宋湯. (每日送完即止) 喝羅宋湯來個西式口味, 味道不錯.馬來咖喱牛扒, 配白飯, 並有菜及粟米. 一碟
中午只吃了生果,好健康.
現磨豆漿, 有益, 熱飲 豆味香濃, 加糖小甜, 好滿意.
來一口軟糯的米飯, 令人食得開胃, 薯仔好稔, 入晒咖喱味. yummy !
因為弟弟係牛魔王, 最愛吃牛. 看見常餐, 每月24號 至 31號, 有五種選擇, 他選了 五香蘿蔔牛腩飯.