餐厅: 容記小菜王
资讯:

隨著疫情放緩,香港人又再出動周圍食,周圍買,放題,韓燒,buffet, 打邊爐,係星期五晚都差不多全院滿座,放工時係想食餐好,但又怕搵位煩,於是就去左太子呢間颇有名氣的港式酒樓,因為上年同家人做節時食過,食物質素高。黎到都要等一陣,大約15分鐘。酒樓經理好好招呼,俾卡片,帶我地去魚缸㨂,推介招牌菜,更換茶芥(我地唔食酸菜,佢幫我地轉花生) 。本身超想食拉斯維加斯蟹,但得2丁友,所以選擇了double龍蝦伊麵( 1份$188, double了份量,$376), 金銀蛋豆苗,洗衣機蒜香骨,超飽肚,大滿足。龍蝦伊麵出面市價差異很大,見過有外賣的$128都有,但質素唔ok,肉質好鬆,食不到鮮味,今次就唔同,因為係游水龍蝦,肉質厚實,鮮味十足,麵底吸收了龍蝦及上湯的味道,本身進行緊減醣飲食都忍唔住食左1細碗。金銀蛋豆苗,正路,4至6人份量,價錢108, 而家食菜係好貴,但比起一份菜心都要8x, 豆苗108都算性價比高。蒜香骨$98, 有大約8至10條, 適合4人食, 骨同肉一咬就會分離,唔使用力扯,但係咪真係用洗衣機整就唔知,但味道唔錯。埋單約6百幾,如果多人食會平d同平d,食物質素唔錯,好坐,

埋單約6百幾,如果多人食會平d同平d,食物質素唔錯,好坐,服務好。