2018-12-11
今日難得放晏晝,去咗銅鑼灣搵男友食lunch,佢話難得1次,揀咗間高級日本餐廳,嘆咗個豪華lunch。間餐廳位置利園附近嘅Cubus,裝修富有日式同西式風味,感覺好舒服。原來呢間餐廳榮獲多年米芝蓮推介。lunch menu 款式雖然唔係好多,但勝在樣樣夠精緻。我哋1人揀咗1個lunch set。lunch set 都有有鰻魚漬物做前菜,仲有蜆肉麵豉湯,蜆肉粒粒鮮甜肥美,令整個湯更加清甜。我揀咗個魚生飯配茶碗蒸,一上檯已經不禁嘩然,有海膽、甜蝦、鰹魚、油甘魚、小肌、黃魚、魚籽,樣樣刺身都非常新鮮,賣相超吸引,睇到都流晒口水。再加上師傅秘製醬汁點落鰹魚度,更可以帶出其鮮味。茶碗蒸軟嫩鮮甜,非常滑溜。A4和牛燒🐂:可以揀壽喜燒或鹽燒,我哋揀咗鹽燒,和牛紋理細緻,肉質軟嫩,入口即溶,伴埋粒粒大細均勻、香噴噴嘅珍珠米🍚,非常美味!跟餐仲有新鮮刺身,甜蝦、魷魚、吞拿魚🐟。飯後食埋跟餐甜品- 芝麻雪糕伴脆脆餅🍧,芝麻味非常出眾,加埋脆脆餅一齊食,味道相當唔錯。今餐嘅lunch真係食得豪華,不過絕對值得!
茶碗蒸軟嫩鮮甜,非常滑溜。
跟餐仲有新鮮刺身,甜蝦、魷魚、吞拿魚🐟。
今餐嘅lunch真係食得豪華,不過絕對值得!