2017-07-22
今次係我第二次到訪周月,記得第一次到訪既時候係3-4年前,當時香港既拉麵店都未算係非常豐盛,最少唔會好似而家咁,緊有一間o係左近,而我印象中,周月既拉麵係我心中既number one。今次weekend過佐黎中環,突然又比我唸起佢,決定試下水準有冇改變。大約3點到達餐廳,本以為呢個唔係peak hour既時段,應該比較容易等位,未料到在門外也是有不少外藉人仕正在等位,看來這裡的人氣並沒有因為拉麵店的「supply」而減退。幸好拉麵店的流轉量夠快,所以大約只等了10分鐘就可以入座啦。不說不知,原來餐廳連續4年獲得米芝蓮推介既榮譽,難怪這裡的遊客特別多,也可見餐廳的穩定性。餐廳所採用的拉麵麵條全部是自家即製的,有效控制QUALITY。這部就是餐廳特別由日本訂購的製麵機,每日選用由日本麵粉新鮮製造的麵條,保留MADE IN JAPAN。以拉麵店來說,餐廳算是很大,大約有20-30個座位。在餐牌裡設有食用方法說明,特別是沾麵,重點在於食完個麵可以要求店員加上清雞湯,再把整碗湯汁一喝而下。餐牌可選的食物種類也以沾麵和湯麵兩款為主,比較特別的是客人可以因應自己的食量而選擇拉麵的份量,分為並盛 (1
以拉麵店來說,餐廳算是很大,大約有20-30個座位。
餐牌可選的食物種類也以沾麵和湯麵兩款為主,比較特別的是客人可以因應自己的食量而選擇拉麵的份量,分為並盛 (100g),中盛(200g),和特盛(300g),三款,不同的份量,卻收一樣的價錢,只要吃多哂不浪費,餐廳是絕對樂於見到客人點選特盛的。
小食既選擇就有枝豆,餃子,炸雞軟骨等等。
100%鮮橙汁 $30
一般在超市買到的日本果汁也是以0.1%- 3%為主,而這裡卻有100%的鮮橙汁,實在難得,飲落味道真的很rich很濃,酸甜的味道更能增加食慾。
餃子 $45
餃子一客有5件,即叫即煎,佢既皮做得好薄,唔會有咬極都咬唔爛既難受感,內裡既肉都算多,煎得夠熱夠香,絕對比到我日本既口感。
沾麵 $89
今日既主打絕對係呢碗沾麵,麵條是用曲麵,所以食落特別有彈性,口感上佳,糖心蛋半隻,見到佢半實半溶既狀態,絕對合格。
沾麵湯底夠哂濃,唯一要彈既係湯底變凍得很快,如果用石鍋盛放,或者加個燭台保溫會更好。
沾麵既配料係腩肉,方便客人把麵沾進湯時更上一兩塊一起進食,腩肉半肥半瘦,好好味。
彈牙既麵質係餐廳新鮮即製所賜,今次我點了中盛,因為麵條太好味既緣故令我有d唔夠喉既感覺,下次再來一定會點特盛。
完成整碗麵後我也按照餐廳既指示,請店員為我加上清雞湯,但喝了兩口後還是覺得湯太咸,未能把整碗湯完成。
燒黑豚肉拉麵 $99
另一碗麵我們點了湯麵,想嘗試兩碗不同的口感。
有別於沾麵,黑豚肉拉麵用得是直麵,食落比較順滑軟身,但卻欠缺了曲麵的那一分彈牙口感,其實各有特色,只是我比較喜歡曲麵的彈性。
黑豚肉比較大片,採用的是鹿兒島黑豚,食落肉質軟嫩而脂肪比較少,肉味非常濃郁,而佢個湯底就比沾麵略淡,但同樣夠香。
香港拉麵店越開越多,但能在這個激烈的市場裡佔一席位,並且水準保持,實在不容易,但周月卻能做到了,難怪開店多年,生意仍然不錯呢。