2022-08-16 32 浏览
喺尖沙咀返工真系方便既~ 尤其是我咁为食🤣🤣 今日朋友临时有急事失约😮‍💨 咁就错过咗同我食米芝莲拉面嘅机会😆本身我哋系约咗嚟呢间✨ 金色不如帰✨,呢间过江龙就犀利啦!🎉连续4年夺得了《东京米芝莲》的一星荣誉🙀!餐牌有5款拉面,系同日本店味道相同的招牌拉面。其中必试两款米芝莲星级推介就系~ 🌟贝汁酱油拉面 & 🌟贝汁盐味拉面。 翻查网上资料,呢个特色招牌「黄金汤底」,系海鲜和豚骨汤底内、再加入每日用新鲜直送的60斤大蚬一齐熬制,不添加味精~谂咗好耐食边只好呢~ 店员就话酱油会浓郁啲、盐味就清淡啲~ 最后我就拣咗酱油,另外加咗炸鸡同饮品~🌟贝汁酱油拉面哗! 一上枱已经劲香~ 系松露加上汤底的香气,金黄色三重汤底(蚬、豚骨、鲜鱼)浓郁而不浆口,啖啖豚骨及蚬肉鲜味,由于拉面上枱加入黑松露酱、牛肝菌粉及牛肝菌油提鲜, 🤗加上松露带来特别双重风味~ 咸鲜之中带微甜~ 好好味! 而幼身面条系由北海道小麦粉自家制、软硬适中~配料方面分别有一片低温叉烧同一片三层肉~ 两者均柔软肉味浓,但系我当然偏爱肥肥嘅三层肉😆🤭🐔唐扬博多华味鸟一上枱已经觉得好可爱😍四粒圆波波,同平时嘅炸鸡卖相好唔同!呢度特别采

🌟贝汁酱油拉面
而幼身面条系由北海道小麦粉自家制、软硬适中~

🐔唐扬博多华味鸟
一上枱已经觉得好可爱😍四粒圆波波,
同平时嘅炸鸡卖相好唔同!呢度特别采用咗日本走地鸡「华味鸟」~ 食落Juicy之余肉质香滑浓郁~ 亦唔会有过多嘅粉浆~ 点少少蜜糖芥茉酱更加突出佢嘅味道👍🏻

🍑白桃焙茶
涛涛🤗 呢个系桃桃先啱~ 初初都惊会唔会好甜,但系佢完全唔系𠮶啲「焙茶、果汁入」,
而系你会饮到好清新嘅白桃同焙茶味道~ 我自己就非常之钟意❤️
白桃焙茶

依度嘅食物好令人回味,而且我仲好想试埋佢嘅贝汁盐味拉面,同埋今次金光闪闪嘅卡位坐满了🙈 下次一定要再encore呀!

依家佢哋喺铜锣湾仲开咗新店✨牡蛎不如帰,主打🦪牡蛎黄金汤😍😍又要去朝圣啦!

2022-07-20
白桃焙茶