2017-07-05
是日下雨天。今早去金鐘做完野,就準備為今日既午餐打算一下。上網發現呢間有米芝蓮加持既越南粉面店就響附近,既然係米芝蓮推介店,就即管去試一試!其實餐廳位置都幾難揾,首先要響灣仔同金鐘交界揾一氣大斜路行上去,然後再穿過細巷先到達。黎到店門前已經有5-6人排隊,雖然係下雨天,但都無阻大家排隊等食既心情,之後店員會預先派筆同點餐紙比客人,等左大約15分鐘出入座,被店員安排坐於吧枱位置,可以望到廚師於面前製作,感覺不錯。 點左「越式生熟牛肉粉」另跟一碗香料 (青檸﹑芽菜) 比客人,甫上枱就即刻試下頭啖湯先~ 果然,湯底清甜而濃郁,飲完湯都唔覺口渴,貌似無添加味精;生牛肉呈淡淡既粉紅色﹑熟牛肉肉質鮮嫩唔老;河粉滑溜呈幼身,同濃郁既湯底同吃確實幾夾,不過份量奇少,以一個正常女仔既份量都略嫌不足,何況更要索價$85/碗,價錢係離地定係貼地,恐怕都要閣下自行定奪喇!
越式生熟牛肉粉