老婆生日当然要好好庆祝啦🥳今次黎呢间位于四季酒店入嘅米芝莲三星餐厅 试试正宗法国菜fine dining🇫🇷Menu Signature🍽️8 courses而除左呢8样野外 用餐前后仲有喊点同甜点serve 非常丰富🤰🏻餐前小点系menu冇写嘅三款咸点🦆鹅肝啫喱配磨菇酱挞🐟烟三文鱼配特级鱼子酱🐣咖哩鸡肉慕丝波波首先卖相已经非常吸睛 用一个镜盒装著 好靓好grand🥇而味道方面磨菇酱超浓味同时中和左鹅肝既油腻感 食落清新🐦慕丝波波将咖烂佢再整成酱质地幼滑👍🏻🐮Australian Wagyn Beef and Gaborian Oyster. Kristal Caviar 澳洲和牛他他拌法国生蚝配特级鱼子酱将牛肉切碎混入生蚝 食落牛肉爽口 好似食紧鱼生 好有惊喜🦪🦆Foie Gras Terrine with Seasonal Fruits 法式鸭肝冻批伴时令鲜果将鹅肝以冻饼形式处理 既保留到原有既味道又去除左本身个份油腻感 旁边再有啲鲜果 感觉好fresh🍃不得不提系块面包真系超好味好松软 好似枕头咁好似第一次食咁好味嘅面包新景界🆙🧅My Hot and Cold Onion Soup

Menu Signature🍽️8 courses

餐前小点系menu冇写嘅三款咸点
🦆鹅肝啫喱配磨菇酱挞
🐟烟三文鱼配特级鱼子酱
🐣咖哩鸡肉慕丝波波

将牛肉切碎混入生蚝 食落牛肉爽口 好似食紧鱼生 好有惊喜🦪
澳洲和牛他他拌法国生蚝配特级鱼子酱
法式鸭肝冻批伴时令鲜果
🧅My Hot and Cold Onion Soup特色洋葱浓汤
汤上面既洋葱cream好似雪糕咁非常幼滑 好特别
特色洋葱浓汤
🦞Bine Lobster from Brittany. Beetroot and Chocolate, Ruby Sauce 法国蓝龙虾配红菜头及朱古力配红菜头汁
龙虾非常新鲜🥰煮到岩岩好熟 肉质非常弹牙👍🏻
法国蓝龙虾配红菜头及朱古力配红菜头汁
🐣Racan Pigcon "a l'Etouffée" in a Coffee Crust. Salsifies. Arabica Sauce 法国乳鸽伴婆罗门参配咖啡汁
Chief recommends medium rare 估吾到Pigcon可以咁生食 肉质鲜嫩但有啲血水味 未必个个人都岩 咖啡汁略带甘味☕️
法国乳鸽伴婆罗门参配咖啡汁
🧀Caprice Cheese Cellar 特选法国芝士
羊奶芝士味道非常浓郁 一埋台已经嗅到 好似去左农庄咁 吾食开既朋友(即系我地😂)实在吾识欣赏🥲
特选法国芝士
☕️🍰Coffee and Petit Four
临尾再黎个朱古力甜点 原先谂著食左咁多野再食甜野会好腻 但个朱古力带微苦 而朱古力酱都吾杰身 中间仲有层薄脆 好易入口 食下食下就食晒啦 (甜品系另一个胃系真架😂) 睇得出厨师系配搭上既用心🤗
餐厅待应仲好好咁主动咁帮我地同写左happy birthday嘅甜品影相📸️💕
香蕉巧克力伴榛子杏仁脆饼配可可雪葩

💭
今次Fine dining嘅用餐体验非常好 待应介绍每一道菜都好仔细 由入餐厅到离开一直服务都好主动同周到🤵🏻 但同时亦俾足够嘅私人空间我地好好咁倾计💬
食物质素非常好 用料配搭都好用心 食材种类丰富 而且摆盘精致 非常吸睛打卡🌟 不愧系米芝莲餐厅🏆
加埋窗边位望著维港夜景真系好高享受🌃💕

📍中环金融街8号香港四季酒店6楼