2022-09-09
📌 金色不如帰 (H Zentre)📍 尖沙咀中間道15號H Zentre地舖☎️ 27358318★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*呢日去咗 H Zentre 食呢間日本過江龍米芝蓮一星拉麵。門面有一種grand、神秘嘅感覺,近門口有三格闊落大卡位,行入去可見餐廳高樓底,兩幅落地大玻璃,光感十足,感覺開揚。同朋友叫咗兩個貝汁拉麵💫貝汁醬油拉麵💫貝汁鹽味拉麵(各$128),兩款都用上三重湯底(蜆、豚骨、魚介)熬製,有一片腩肉及一片低溫叉燒。舀起一口湯呻下去,口腔充斥住貝類海鮮嘅鮮甜,松露菇味亦十分突出,豚肉腍身,拉麵掛湯,麵質彈牙!兩者分別在於貝汁醬油拉麵配上牛肝菌粉、牛肝菌油及黑松露醬;鹽味湯底則配上白松露油、牛肝菌醬、煙肉碎。個人認為醬油味比鹽味湯底更濃郁醇厚。另外叫咗兩款小食💫鳥皮烏賊揚($70):用炸雞皮包住打成滑嘅野生紋甲烏賊,外皮酥脆口感彈牙; 💫唐揚博多華味雞($88):華味雞炸粉薄,以唐揚嘅方式鎖住肉汁,蘸上🍯蜜糖芥末醬,味道昇華去另一個層次!🍹白桃焙茶🍑/木村山梨巨峰梳打🍇(各$38)兩杯都好飲:帶茶
📍 尖沙咀中間道15號H Zentre地舖
☎️ 27358318
🍹白桃焙茶🍑/木村山梨巨峰梳打🍇(各$38)兩杯都好飲:帶茶香嘅白桃,好fresh透心涼;甘甜嘅巨峰提子混合碳酸汽水清爽冰涼又解膩。👍🏻
平時多數食豚骨拉麵,呢日食貝汁拉麵鮮味突出,為味覺帶來新衝擊😋