HIKARI

2023-12-08 29 浏览
今日去荃灣睇中醫,睇完就同朋友搵啖食,朋友話大壩街嗰邊有好多食肆,所以就行咗過去,果然,有好多間都吸引到我🤣,最後因為想坐低舒舒服服傾吓偈,就去咗呢間西餐廳,餐廳門面同餐廳內都是簡約設計,有兩層高,但想有啲自然光,所以坐咗樓下,同friend傾偈覺得咁樣舒服啲。我哋叫咗一個意大利飯、一個意粉同一個甜品、仲有一杯咖啡。煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148齋聽個名都流口水🤤,果然無令我失望,鴨皮外皮香脆,內裡肉質軟淋,牛肝菌意大利飯,食落唔會漏,有好多牛肝菌,食完一啖想食第二啖,正!😍日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128呢個喺我朋友點嘅,本人就麻麻哋櫻花蝦,但個friend食咗話個意粉好食,叫我試吓,個汁好creamy,都係一啲唔漏,佢哄我試埋個櫻花蝦,竟然令我覺得又幾好食,啲櫻花蝦好香脆,出晒味,同個意粉好夾,鍾意食櫻花蝦嘅朋友,相信唔會令你失望,讚!😍髒髒提拉米蘇 $88食完飯個胃仲有位食甜品😆,yeah!個tiramisu 同平時食嗰啲有啲唔同,個手指餅底唔會濕晒淋晒,有一半淋一半脆口嘅感覺,好鍾意。個tiramisu 唔會太甜,配搭少許焦糖+少許海鹽,唔好講笑,真係好食,鍾意食甜品

我哋叫咗一個意大利飯、一個意粉同一個甜品、仲有一杯咖啡。

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148

日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128

髒髒提拉米蘇 $88

食完飯個胃仲有位食甜品😆,yeah!個tiramisu 同平時食嗰啲有啲唔同,個手指餅底唔會濕晒淋晒,有一半淋一半脆口嘅感覺,好鍾意。個tiramisu 唔會太甜,配搭少許焦糖+少許海鹽,唔好講笑,真係好食,鍾意食甜品,必試。

Cold Latte $46

店員話做緊優惠,叫咗個main ,飲品就可以減$36,正,咖啡好飲,濃度適中。

整體無論環境、食物、服務都好滿意👍。

另需加一服務費。

📍店舖資料:Hikari(荃灣)
地址: 荃灣大壩街21號地舖

#foodieismylifehk #hongkong #food #foodshare #eatstagram #yummy #hk #hkig #fooddaily #happy #foodies #吃貨 #相機食先 #foodie #yum #純粹分享個人感覺 #記録 #食好西 #味道是主觀的 #香港探店 #香港美食#假日好去處 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介