2015-09-06
星期一放工後要去尖沙咀上堂,諗住搵間坐得舒服的食店食個簡單晚飯,去到THE ONE睇下有邊間好。去到5樓見到有間新開的日本食店,廚窗放的都係蛋卷, macarons等,裝修簡潔,心想日本食物應該清D,就入去試下。由於時間尚早,大約6點,客人並不多,侍應帶我坐下,有大窗看到街景,整個感覺都算舒服。睇menu見到有個海藻烏冬配甜品特價餐,$99 (+10﹪),我點了炒海藻烏冬+士多啤梨蛋卷,而侍應話今天只有Earl Grey Tea跟餐,哈哈,感覺佢地好似無得揀唔洗煩咁,其實都係放茶包啫,餐牌上有寫的點解唔俾人揀呢?首先話咁快就送上茶,似乎非一般沖好的,原茶包上的,可惜我唔太識分,都係茶一杯。哈哈。。。等咗好一陣子(可能我心急要快D食完返學啦)海藻烏冬同菜絲沙律到。見到烏冬係幼身綠色,表面有D油,急不及待食落去,D烏冬硬身有D彈牙,雖然有少少油油的感覺,但係味道濃沃,D蝦味都好有蝦味,比我想象的好食,可以推介。之後細的士多啤梨蛋卷送到,因為呢間食店主打蛋卷,所以好有期望,點知雖然都可以叫好食,D cream好滑好香,但係我會期望再好食D囉